El ple reprèn els tràmits per adjudicar la redacció del nou POUM

Els contractes tindran una durada de cinc anys

Rubí encara un nou planejament urbanístic
Rubí encara un nou planejament urbanístic | Ajuntament de Rubí
21 de juny del 2022
Actualitzat a les 18:02h
Rubí ha posat fil a l'agulla per poder comptar, d'aquí a cinc anys, amb un nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), un cop aprovats aquesta tarda els requeriments previs a les empreses que s'encarregaran de cadascun dels apartats d'aquest text - l'urbanístic, el mediambiental, el de participació ciutadana, el de mobilitat i l'econòmic.

El regidor d'UrbanismeRafael Güeto (PSC), ha explicat els motius pels quals s'ha endarrerit aquesta licitació. En primer lloc, i ja que es va optar per una "licitació innovadora", per lots, que volia contractar "els millors professionals per a cadascun" d'ells, es va fer una consulta prèvia del mercat. Després, un cop oberta la licitació, dos dels lots - el de participació ciutadana i l'ambiental - van quedar deserts, amb la qual cosa s'ha hagut de repetir el procediment, i finalment les validacions de les documentacions acreditatives dels professionals, que "ens ha portat més temps del que teníem pensat".

El regidor també ha dit que el calendari concret de la redacció del POUM, un cop adjudicats els contractes, es detallarà en una Junta de Portaveus específica.

En aquest sentit s'ha expressat Betlem Cañizar, la portaveu de l'AUP: "No sé si tindré temps, com a regidora, de participar en el debat del futur POUM". De fet, la regidora de l'Alternativa s'ha preocupat perquè en aquests tres anys només s'hagi pogut fer el desistiment i l'adjudicació de la redacció, i que els últims intents de comptar amb un nou POUM no hagin estat fructífers. A més, Cañizar ha criticat que mentre la redacció del nou text s'endarreria, "tenim el bluf de l'Oficina del POUM, encara buida i que ens costa molts diners de lloguer i de rehabilitar amb les obres".

En definitiva, l'AUP considera que "s'han comès diversos errors" amb la qüestió del POUM en els últims anys però que, en tot cas, cal celebrar la notícia que finalment tiri endavant, tot i que entre tots els professionals acreditats "només hi hem vist dos noms de dona", cosa que creu que s'haurà de compensar.

Per la seva banda, el portaveu de Veïns per RubíToni García, ha lamentat el retard que ha provocat el fet que dos dels lots quedessin deserts, i ha recordat que quan això va passar, Rafael Güeto va afirmar, amb optimisme, que la qüestió estaria resolta en poc temps, i "ha passat més d'un any". De fet, García ha recordat que "han passat tres anys de mandat i ni tan sols estan adjudicats els contractes", però espera que es puguin agilitzar els terminis.

Finalment, Güeto ha volgut aclarir que aquest endarreriment "no ha significat que la ciutat hagi estat aturada urbanísticament", i ha posat exemples de modificacions del Pla General d'Ordenació, com la modificació del CAP Anton Borja, el carrer Pins i Oliveras de Sant Muç, el carrer Carrasco i Formiguera, els allotjaments dotacionals a Sant Jordi Park o el Pla Especial d'Extractives i Abocadors, entre d'altres. A més, ha anunciat que les obres de l'Oficina del POUM s'adjudicaran aquest juliol i es preveu que s'acabin aquest any o el primer trimestre del vinent.