1 de 10

Tot el que has de saber de les eleccions municipals del 28-M de 2023 a Rubí

Quan comença la campanya, quin són els candidats o com puc votar per correu

Els comicis se celebraran el 28 de maig. | Adrià Costa
per Marta Casas, Rubí | 12 d'abril de 2023 a les 16:55 |

El pròxim 28 de maig Rubí decidirà el futur polític dels pròxims quatre anys i qui serà el pròxim alcalde o alcaldessa. Una decisió que recau en mans de la ciutadania i que a continuació es detallen tot allò que necessites saber.

Candidatures a l'alcaldia de Rubí

Enguany a Rubí hi haurà com a mínim onze candidatures en pugna. D'aquestes, set són liderades per homes i només tres, per dones

Per partits, els candidats de les formacions que actualment tenen representació al govern local són: Ana María Martínez, actual alcaldessa (PSC); Xavier Corbera (ERC), Andrés Medrano (En Comú Podem), Roberto Martín (Ciutadans), Toni García (Veïns per Rubí) i Marina Dolset (AUP).


Les formacions que actualment no tenen representació al ple presentaran Ivan Vila (Junts), Juan José Giner (PP), Nerea Andrés (Vox), Roberto Torrecillas (Valents) i Lluís Viñas (Som-hi Rubí - Ara Pacte Local - PDECat).

Quan comença la campanya i quan es vota

La campanya de les eleccions municipals arrencarà la matinada del divendres 12 de maig. És a dir que a les 00h d'aquest dia, oficialment els partits arrencaran dues setmanes plenes d'actes, mítings, i encartellades per fer arribar el seu missatge a la ciutadania.

El divendres 26, serà l'últim dia de campanya i el dissabte 27, la jornada de reflexió. El dia clau serà el diumenge, 28 de maig.

Fins quan puc votar per correu?

La sol·licitud del vot per correu es pot fer des del mateix dia de la convocatòria de les eleccions municipals. Malgrat que ja se sap que seran el pròxim 28 de maig, el govern espanyol no publicarà el decret de convocatòria al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) fins al 4 d'abril. Serà a partir d'aquell moment i fins al 18 de maig quan es podrà presentar la sol·licitud.


Un cop tramesa la sol·licitud de vot, serà rebuda per l'Oficina del Cens Electoral, qui a partir del 8 de maig i fins al dia 21 de maig serà l'encarregada d'enviar la butlleta a cadascú de les persones que hagin demanat el vot de manera telemàtica. La data límit per entregar el vot dins del sobre a una oficina de Correus serà el 24 de maig, justament quatre dies abans de les eleccions. Qualsevol butlleta que es faci arribar passada la data límit no serà acceptada.

Enguany el vot per correu pot tenir molta importància a Rubí, ja que és un dels pocs municipis catalans que han mantingut el festiu local el 29 de maig, dia de la Segona Pasqua.

Qui pot votar a les municipals de Rubí?

Poden votar tots els ciutadans espanyols majors d’edat inscrits en el cens electoral i també les persones estrangeres residents que tinguin nacionalitat de la Unió Europea o d'un dels 13 països amb acord. De fet, un 64% de la població estrangera de Rubí no podrà exercir el seu dret a vot. 

Per tal de poder votar, és imprescindible figurar al cens electoral, que es pot consultar i reclamar fer les modificacions oportunes entre l'11 i el 17 d'abril.

Resultats de les darreres eleccions municipals a Rubí (2019)

Els resultats a Rubí van deixar un escenari polític molt diferent al que s'havia viscut els anys anteriors: d'un ple completament fragmentat, es va passar a una composició que va permetre al PSC, guanyador de les eleccions, formar una majoria absoluta còmoda amb els tres regidors dels Comuns des dels primers compassos del mandat. 

L'alcaldia, doncs, va continuar en mans dels socialistes i de l'alcaldessa Ana María Martínez, que deixava enrere els pactes puntuals amb Cs i PP per incorporar els ecologistes al seu govern. 

Pel que fa a l'oposició, també va passar de tenir a les seves mans forçar un canvi de govern el 2015 a quedar-se pràcticament sense cap possibilitat: tot i que ERC guanyava dos regidors - també els Comuns passaven de de dos a tres -, Veïns per Rubí es mantenia amb un edil i l'AUP s'enfonsava, passant de tres a un sol representant. Ciutadans, per la seva banda, també perdia un regidor, i Junts i PP, directament, quedaven fora del ple.

 

Participació