Xavi Corbera: «No entenem la mobilitat d'una manera que no sigui sostenible»

Els alcaldables de Rubí expliquen les seves propostes en quatre temes clau del mandat 2023-2027

Xaviert Corbera presenta la seva candidatura a l'alcaldia de Rubí el 2023
Xaviert Corbera presenta la seva candidatura a l'alcaldia de Rubí el 2023 | Marta Casas
26 de maig del 2023
Actualitzat a les 9:19h
Aquest diumenge, la població de Rubí està cridada a les urnes per determinar el futur polític de la ciutat. Què hi ha en joc a les eleccions municipals? Hi ha molts factors que poden ser determinants a l'hora d'escollir el futur alcalde o alcaldessa, i des de RubiTV.cat hem demanat als candidats les seves propostes més destacades en matèria de seguretat, urbanisme, mobilitat i espai públic.

Xavier Corbera és el dandidat d'ERC, el principal partit de l'oposició i que aspira per segona vegada a l'alcaldia de Rubí.

- Quines són les propostes més destacades d’ERC en matèria de seguretat?

- Des d’Esquerra entenem la seguretat no només des de l’àmbit policial i de vigilància, sinó en un sentit molt més ampli. És a dir, la seguretat ha de passar perquè totes les persones de Rubí puguin viure amb llibertat i tenint cobertes totes les seves necessitats bàsiques. Defensem incrementar les juntes locals de seguretat, augmentar la plantilla de Policia Local i que tingui els recursos suficients, a més d’una millor coordinació amb els Mossos d’Esquadra, però creiem que cal actuar en àmbits com ara la prevenció de l’incivisme. No ens serveix de res anar augmentant la plantilla de policia si d’aquí a uns mesos o anys encara en necessitem més. A més, si soc alcalde, assumiré personalment les polítiques de seguretat. 

- Quins aspectes de la mobilitat milloraria de la ciutat?

És evident que cal garantir que la ciutadania es pugui desplaçar de manera segura, sostenible i saludable per Rubí. Tenim un Pla Director de la Bicicleta que no s'està implementant i que amb unes petites modificacions convertiria Rubí en una ciutat amable per als usuaris de la bicicleta, i crear cultura en aquest sentit. 

Tenir voreres accessibles, un transport públic adequat a les necessitats de la població, fer nous aparcaments dissuassoris, millorar els passos de vianants i crear més zones per a vianants… són només algunes de les propostes que posarem en marxa en matèria de mobilitat sostenible, ja que no l'entenem d'una altra manera. 

- El mandat 2023-2027 serà clau l'aprovació del POUM. Quines són les principals demandes d’Esquerra per al nou Pla d'Ordenació?

En primer lloc, és lamentable que tinguem un planejament urbanístic tan desfasat i que tot el que hagi fet el govern hagi estat llogar una oficina que ens està costant un dineral per no fer res. I en segon lloc, per les informacions que tenim, el planejament que vol l'actual partit majoritari del govern continua sent el de creixement especulatiu, quan hauríem de tendir al contrari: un model de densificació urbana, preservar l'entorn natural, crear grans corredors verds i espais lliures, construir habitatge públic i assequible, garantir la mobilitat sostenible… Però el més important és que tota la ciutadania, els agents econòmics, socials i polítics siguem capaços de crear un gran consens per a la ciutat del futur.  

- Com milloraria l'estat de l'espai públic, tant al nucli urbà com a les urbanitzacions?

- Vam presentar una proposta molt completa per elaborar un manual de disseny de l'espai públic, i si governem l'aplicarem. Tant al nucli urbà com a les urbanitzacions, hem de comptar amb un espai amable, segur, net, ben cuidat i mantingut. En definitiva, Rubí ha de ser una ciutat agradable en tots els aspectes: accessibilitat, il•luminació, àrees de trobada i esbarjo, comerç… 

En particular, a les urbanitzacions, hem proposat un model de cogovernança amb la Federació del Districte 2, que creiem que podria ser un bon sistema, ja que son ciutadans com tota la resta de la població que viu als altres districtes però pot ser que tinguin especificitats que mereixin una gestió específica.

- Són líders de l’oposició des de l’any 2015 i és evident que poden estar en condicions de conformar un pacte per bastir un govern alternatiu. Quines són les seves línies vermelles?

Nosaltres ens presentem per disputar la victòria als socialistes, com és sabut, però si guanyem a mi m’agradaria un govern de pacte i de consens, més que un color monolític. Ens presentem pel canvi, i per tant no compto amb els que porten 20 anys governant però sí amb la resta de forces de l’oposició amb qui podríem tenir enteses programàtiques i ideològiques.