1 de 10
memòria històrica

Roben la placa d'homenatge a les víctimes de la Guerra Civil de l'Arrabassada

El monument commemoratiu es troba a tocar del pi bessó, ubicat enmig de Collserola

Acte de commemoració de les víctimes de la Guerra Civil espanyola a la carretera de la Rabassada. | Anna Mira
per RubiTV.cat, Sant Cugat | 9 de juny de 2023 a les 11:20 |
La placa commemorativa en record a les víctimes afusellades a la carretera de l'Arrabassada ha desaparegut. El monument, ubicat al costat del Pi Bessó i que es va instal·lar l'any 2020 de la mà de l'Ajuntament de Sant Cugat i de Rubí, ha estat arrencat. Segons ha avançat el TOT, cap dels consistoris en tenia constància del robatori i no descarten presentar una denúncia. 

Un símbol d'homenatge instal·lat enmig de Collserola per recordar un dels períodes més foscos de la història espanyola contemporània i evitar "veure'ns abocats a repetir els mateixos errors del passat".

 

Acte de commemoració de les víctimes de la Guerra Civil Espanyola a la carretera de la Rabassada. Foto: Anna Mira
 

El Pi Bessó i la placa commemorativa


El Pi Bessó, que es troba al quilòmetre 7,9 de la carretera de l'Arrabassada, és un dels símbols de Sant Cugat. Un indret que va ser l'escenari on durant la Guerra Civil Espanyola es van afusellar desenes de veïns de Sant Cugat i Rubí, com ara el rector de Sant Pere d'Octavià, el mossèn de Valldoreix, el rector de l'església de Sant Pere de Rubí - el Doctor Guardiet - Antoni Moliner o Josep Grau, entre molts d'altres. 

Des d'aleshores, el Pi Bessó va esdevenir un espai de memòria de l'horror de la guerra i la intolerància. Durant la Setmana Santa de 2002, la Generalitat va tallar per error el pi mentre feia unes obres i, més tard, es plantaria un nou exemplar. Posteriorment, la placa que en el seu moment va posar l'Ajuntament de Rubí va quedar malmesa per un accident de trànsit, però fa tres anys es va restituir amb una nova placa conjunta de les dues ciutats. 

 

Participació