La cultura popular inunda els carrers amb els Tocs de Sant Roc

La pluja va impedir celebrar les activitats de divendres a la nit

Actuació conjunta de totes les entitats de cultura popular de Rubí
Actuació conjunta de totes les entitats de cultura popular de Rubí | Marta Casas
18 de setembre del 2023
Actualitzat a les 18:16h
La cultura popular ha tornat a inundar els carrers de Rubí en una nova cita al voltant de Sant Roc, amb el nou format dels Tocs de Sant Roc. Gegants, diables, sardanistes, castellers... s'han aplegat a diversos espais de la ciutat, principalment a la plaça del Doctor Guardiet, per gaudir de les tradicions més arrelades a la ciutat.

Els Tocs de Sant Roc d'enguany han comptat amb algunes novetats respecte a l'any passat. La primera, tot just l'activitat que va inaugurar la programació, divendres a la tarda: un tast de glosa organitzada per Òmnium Cultural i Glosa Terrassa. Una activitat que va tenir molt bona acollida i que va acabar amb un berenar de pa amb oli i sucre, a càrrec del Casal Popular de Rubí.

Les activitats del vespre - la XI Trobada de Bèsties de foc, el sopar popular i el concert de Rock'n'Busto - es van haver d'anul·lar a causa de la pluja. La xerricada, que estava previst que es fes al Centre Democràtic Republicà d'ERC es va acabar fent de manera improvisada al CRAC.

Dissabte, la jornada va arrencar amb el Mercat de productes artesanals i de proximitat i la Fira del vermut a la plaça del Doctor Guardiet, on també es van fer tallers de cultura popular a càrrec de les entitats de la Taula de Cultura Popular i Tradicional de Rubí, i un vermut musical amenitzat per Brigitte. A la tarda, una altra de les novetats: el Seguici No Seguici, un recorregut des de la plaça Onze de setembre fins a la plaça de l'Església, on a la sortida de missa es van fer les exhibicions de les entitats de cultura popular i tradicional i els Tocs de Sant Roc, una actuació conjunta de totes elles.

Tot seguit, les colles de Diables van recitar els tradicionals Versots i la societat Sant Antoni Abat va organitzar el sopar popular i el concert de Tarraco Surfers. Els versots de les colles de Diables han tocat diverses temàtiques, amb la concidència entre elles de criticar el festival Los40 Primavera Pop: la manca de suport del govern municipal a les entitats de cultura popular, l'entrada de l'extrema dreta al ple municipal o el cas Brian Rios, entre d'altres.

Pel que fa a diumenge, la Colla de Geganters de Rubí va ser la gran protagonista, amb la XXX Trobada de Gegants, amb 13 colles convidades: Colla de Geganters i Grallers de Centelles, Colla Gegantera de Guissona, Geganters de Moià, Gegantot l’Ocellaire de l’Eixample, Gegants de la Pedrera de Barcelona, Gegants Coloms de Sant Andreu del Palomar, Gegants de Sarrià, Gegants de Gavà,  Gegants de l’Hospitalet de Llobregat, Amics dels Gegants de ca n'Oriol, Colla Gegantera del Pinar i Colla de Geganters de Rubí. Després de la trobada, el racó de la Fira del vermut va poder gaudir d'un vermut musical amb la violinista Núria Grima.

I ja a la tarda, tres activitats habituals de la celebració de Sant Roc: el correfoc infantil, la ballada de sardanes i la cantada d'havaneres.