PSC i ERC signen un acord per als Pressupostos de 2024, i més enllà

Socialistes i republicans rubriquen un "canvi d'estratègia" amb l'objectiu que "la ciutat en surti beneficiada"

Acord entre PSC i ERC pels Pressupostos de Rubí per al 2024
Acord entre PSC i ERC pels Pressupostos de Rubí per al 2024 | Ajuntament de Rubí
26 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 10:30h
El govern municipal (PSC) ha signat amb ERC, partit líder de l'oposició, un acord per a l'aprovació dels Pressupostos 2024, com ja va avançar el portaveu republicà, Xavier Corbera, al ple d'aprovació inicial de les ordenances fiscals. Tant Corbera com l'alcaldessa, Ana María Martínez, han assegurat que es tracta d'un acord de "responsabilitat" amb l'objectiu d'aconseguir el màxim benefici per a la ciutadania en un moment en què la conjuntura ha obligat a fer una pujada d'impostos, després de vuit anys congelats, per garantir la prestació de serveis a Rubí.

Els portaveus de les dues formacions han explicat que l'acord per als Pressupostos implicarà la posada en marxa de sis grups de treball temàtics i el treball conjunt del pròxim Pla d'Inversions de la ciutat, amb la voluntat d'establir un "treball estable" al llarg del mandat.Tots dos també han ofert mà estesa a la resta de forces d'esquerres del ple per establir els consensos més amplis possibles en decisions de ciutat, com el POUM, l'Agenda Urbana o el Pla del Verd Urbà.

Les línies generals del  Pressupos 2024 continuaran sent les d'anys anteriors, donant importància al pla d'acció social, l'estalvi energètic, el verd urbà, la igualtat de gènere, la mobilitat saludable, la seguretat ciutadana i el manteniment de l'espai públic, cosa que implica mantenir els grans contractes de l'Ajuntament que s'enduen el gruix del Pressupost ordinari, i que han incrementat el seu cost.

A més, s'afegeixen noves línies per millorar l'enllumenat, el verd urbà, tirar endavant l'Escola d'Hostaleria, continuar amb la rehabilitació de la Torre Salduba i la millora de les instal·lacions de la Policia Local, i també el manteniment dels centres educatius, entre d'altres.

Xavier Corbera: "La ciutat mereix que ens posem d'acord"

L'acord entre el PSC i ERC arriba després de molts anys en què les diferències entre ambdós grups han estat molt evidents, com ha reconegut el portaveu d'ERC, Xavier Corbera. Els dos grups, però, han volgut mantenir un espai de trobada perquè "la ciutat mereix que ens posem d'acord, aparquem les diferències i ens centrem en el que tenim en comú".

Corbera també ha donat alguns detalls sobre les temàtiques dels grups de treball: verd urbà, abocadors, criteris de disseny de l'espai públic, el Campus de Formació Professional, habitatge i cultura. "El dia a dia serà el que ens permetrà definir les prioritats de cadascun", ha dit el portaveu republicà, que ha insistit en què els grups estan oberts a les forces d'esquerres del ple per tal que puguin fer aportacions per millorar.

Per altra banda, el líder d'ERC també ha explicat que aquest acord de Pressupostos també s'acompanyarà d'un esforç de contenció de la despesa, en algunes partides com Acció Institucional i Comunicació, per exemple, i l'increment en altres, com les que permetin el foment del català, l'aplicació del Pla Director de la Bicicleta o mesures orientades al foment del comerç local.

 

L'alcaldessa i el portaveu d'ERC expliquen els punts d'acord Foto: Cedida/David Garcia

"Acord de govern? Ni sí, ni no"

Tot i que aquest acord no implica l'entrada d'ERC al govern municipal, el cert és que els dos portaveus han remarcat la importància de mantenir un treball estable a llarg termini, ja que es treballaran molts temes més enllà dels Pressupostos i el Pla d'Inversions. "Si hi ha estabilitat, tothom hi surt guanyant", ha dit Xavier Corbera.

Preguntada per la possibilitat que aquest acord d'estabilitat es tradueixi en una entrada d'ERC al govern, l'alcaldessa no hi ha tancat la porta: "Ni sí, ni no. En política no es pot ser mai taxant". Ana María Martínez reconeix que "si fa uns mesos m'haguessin preguntat si seria possible fer aquesta roda de premsa amb el portaveu d'ERC, hauria dit que no", però les reunions conjuntes que han mantingut en les últimes setmanes han permès acostar posicions en alguns aspectes i establir aquest "canvi d'estratègia" per part dels dos partits, amb l'únic objectiu que "la ciutadania en surti beneficiada".