Aprovada inicialment la Zona de Baixes Emissions de Rubí

S'hi podran presentar al·legacions o reclamacions fins al 16 de gener

La Zona de Baixes Emissions de Rubí
La Zona de Baixes Emissions de Rubí | ZBE/Projecte tècnic
Nació
28 de novembre del 2023
Actualitzat a les 12:08h
Rubí ha aprovat inicialment l'Ordenança reguladora de la Zona de Baixes Emissions, el funcionament de la qual ha estat consensuat amb els municipis de l'Associació de l'Arc Metropolità.

La ZBE inclourà l'àrea delimitada pels carrers Cadmo, de les Basses, Burgos, Camí de Ca n'Oriol, Calderón de la Barca, Magallanes, Lluís Ribas, Bartrina, Duran i Bas, Cervantes, Lumière, el passeig del Ferrocarril, la rambleta Joan Miró, els carrers Josep Serra, el passeig de la Riera, el carrer Gimnàs i la carretera de Molins de Rei. Aquestes són les vies delimitadores, que per tant quedaran excloses de la ZBE.

Es tracta d'un àmbit inicial de la Zona, un espai cèntric que compta amb una bona cobertura de transport públic i bones connexions en mobilitat activa. La ZBE ocupa un 18,9% de la superfície urbana residencial del municipi, i un 16% de la població. Només 1.370 dels vehicles censats, un 15%, no disposen de l'etiqueta ambiental.

Com ja es va avançar en el document de l'Arc Metropolità, l'inici de la vigència de les restriccions serà al 2024, i només es limitarà en episodis declarats de contaminació ambiental per diòxid de nitrogen NO2. Les restriccions permanents es preveu que s'apliquin al gener de 2025, i les sancions no començaran fins al mes de maig del 25. L'ordenança ha incorporat les exempcions i les moratòries de les mesures de restricció d'accés, circulació i estacionament a la ZBE que es van consensuar amb la resta dels municipis de l'arc.

A més, s'ha inclòs la regulació de la concessió d'autoritzacions diàries o temporals per alguns casos: vehicles que facin un ús esporàdic i per un màxim de 24 dies, vehicles autoritzats que prestin serveis en activitats o esdeveniments singulars, o vehicles que transportin malalts que requereixin un tractament periòdic, entre d'altres.

El text íntegre de l'ordenança ja ha entrat en període d'exposició pública, i ho estarà fins al pròxim 16 de gener. Un cop passat el període d'exposició, si no s'han presentat al·legacions, l'ordenança quedarà aprovada definitivament de manera automàtica.