1 de 10
successos

Detencions a Rubí per estafar més de 2 milions d'euros fent-se passar per falsos hereus

Un cop tenien la documentació falsificada, els acusats s'adreçaven a l'entitat bancària i sol·licitaven l'obertura d'un expedient de testamentària

Imatge d'arxiu d'una detenció | CME
per Nació, Terrassa, Catalunya | 5 de desembre de 2023 a les 12:33 |
Una banda criminal ha estat desmantellada després d'haver aconseguit desviar més de 2 milions d'euros d'un banc fent-se passar per hereus de clients morts. El passat dimecres 29 de novembre, els investigadors de la Unitat Central de Blanqueig de Capitals i Delictes Econòmics dels Mossos d'Esquadra van detenir nou persones a Rubí, Terrassa, Sabadell i Barcelona acusats de pertànyer a grup criminal sumat a delictes d'estafa, falsedat documental i blanqueig de capitals. 

A través de la traçabilitat de les operacions econòmiques, el cos policial català va poder descobrir l'existència d'una societat instrumental que s'utilitzava per administrar immobles adquirits amb els diners fraudulents que s'apropiaven de dipòsits bancaris de clients tramitant falsos expedients de testamentària. Un dels líders del grup criminal treballava a la pròpia entitat financera i s'encarregava de facilitar informació personal dels clients a la persona que falsificava la documentació.


El banc es va assabentar d'aquesta activitat il·lícita després que una clienta es presentés a una de les seves oficines per demanar un duplicat de la llibreta d'estalvis. Quan l'empleat del banc va introduir el seu número de DNI a la base de dades li va aparèixer que la dona constava com a morta des de feia més de dos anys. A partir d'aquí, el banc va detectar noves operacions que va posar en coneixement directament dels Mossos. Els investigadors van identificar fins a vuit operacions de testamentària sospitoses amb un patró molt similar.

Com ho feien?

Segons fonts policials, el grup criminal tenia dos líders, un dels quals s'encarregava d'eludir els controls interns del banc i la comprovació de les posicions econòmiques dels clients bancaris, mentre que l'altre captava persones i les preparava per representar l'hereu del difunt amb documentació falsificada.

Un cop tenien la documentació falsificada preparada, els presumptes hereus universals s'adreçaven a l'entitat bancària i sol·licitaven l'obertura d'un expedient de testamentària.


Sense adonar-se que la documentació era falsa, el banc emetia el dictamen d'expedient de defunció intern i, en conseqüència, feia el traspàs patrimonial a favor del presumpte hereu. A partir d'aquell moment, aquest disposava de plenes facultats sobre els saldos i productes que el finat mantenia al banc.

El cos policial afirma que els investigats també van constituir una societat instrumental l'any 2022, i que operaven com a administradors solidaris per gestionar algunes propietats adquirides amb diners provinents dels comptes corrents. Així, els detinguts havien generat un patrimoni important i gaudien de vehicles d'alta gamma, immobles a Sort, Masella i Llívia i objectes de luxe de gran valor. Uns béns que, subratlla la policia, superen el milió d'euros. Els diners es podran destinar al rescabalament econòmic de les víctimes.

Els Mossos subratllen que la coordinació entre els dos líders de la banda era fonamental, i que a dia d'avui els investigadors continuen fent recerca d'altres línies d'investigació que els porti al descobriment de més col·laboradors i altres víctimes.

 

 

Arxivat a:
Societat, Terrassa
Participació