1 de 10
ENTITATS

Lliurats els premis Santa Águeda, que reconeixen la tasca de dones de Rubí

El Centro Aragonés reconeix Silvia Luceño (empresarial), Marta Gracia (cultura), l'equip femení de petanca de la UP Les Torres (esports), Agustina García (social) i Marta Casas (comunicació)

Els Premis Santa Águeda 2024 reconeixen la tasca de cinc dones de la ciutat | J.A. Montoya
per Marta Casas, Rubí | 12 de febrer de 2024 a les 09:36 |
El Centro Aragonés de Rubí ha lliurat aquest divendres, 9 de febrer, els Premis Santa Águeda 2024, que reconeixen la tasca de diverses dones en els àmbits empresarial, cultural, esportiu, social i de la comunicació. 

Enguany els premis han estat per a Silvia Luceño, responsable de RubiGraf, en l'àmbit empresarial; Marta Gracia, autora de diverses novel·les històriques protagonitzades per dones, en l'àmbit de la cultura; l'equip femení de la UP Les Torres Rubí, pels diversos èxits esportius, en l'àmbit esportiu; Agustina García, membre de la junta de la Peña Calixto Sánchez, en la part social; i Marta Casas, redactora de RubiTV.cat.


L'acte, que s'ha fet a l'auditori de la biblioteca municipal Mestre Martí Tauler, ha comptat amb la presència de la regidora de Drets Socials, Gent Gran i Infància, Mª Carmen Alarcón, el president del Centro Aragonés, Francisco Gracia i Maribel Cardona, membre de la Junta del Centro. Gracia va destacar que són els 21ens Premis Santa Águeda, en un moment social en què "en cada racó apareixen problemes per a les dones", i de reconeixement que "els homes hem estat uns privilegiats". Per la seva banda, la regidora va agrair al Centro que organitzar aquest acte: "És molt exemplaritzant que una entitat de Rubí faci aquest reconeixement a aquesta tasca, moltes vegades silenciada o invisibilitzada".
 

El president i la vicepresidenta de l'entitat, amb la regidora de Drets Socials Foto: J. A. Montoya


Silvia Luceño va fundar RubiGraf amb el seu company l'any 1999, i al llarg de 25 anys han desenvolupat centenars de projectes, moltes vegades vinculats amb les entitats de la ciutat, i aviat obriran un segon centre de treball. Luceño va agrair al Centro el reconeixement i va mostrar la seva satisfacció per haver estat protagonista en aquest particular Dia de la Dona, com a "preludi del 8 de març".

Pel que fa a l'equip femení de petanca, l'encarregada de recollir-lo va ser Mai Castilla, en nom de la UP Les Torres i de les altres dues premiades - Cándida Olías i Diana Castro -, que no van poder assistir als Premis per motius de salut. La representant de l'equip va agrair que el Premi es dediqués a la petanca, que "encara avui està estigmatitzat".

Agustina García és membre de la junta de la Peña Calixto Sánchez, i és la responsable de Relacions Públiques de l'entitat. Vinguda de Jaén l'any 1968, dedica molt de temps i molts esforços a la difusió de la cultura andalusa. García va voler dedicar el Premi "a totes les dones de l'entitat i les dones vinculades a les entitats culturals de la ciutat".

El Premi Santa Águeda de l'àmbit cultural va ser per Marta Gracia, nascuda a Rubí, i autora de quatre novel·les  històriques, sempre protagonitzades per dones: Agujas de papel, El olor de los días felicesEl viaje de la libélula La musa de la flor negra. "Aquest premi em motiva a continuar escrivint històries sobre dones valentes i que vulguin canviar el món", va explicar en el seu discurs d'agraïment.

Finalment, Marta Casas, que fa cinc anys que treballa com a redactora a RubiTV.cat i altres edicions locals del grup Nació, va convidar els assistents a l'acte, l'entitat organitzadora i els representants d'entitats, a "continuar confiant en els mitjans de comunicació locals per donar visibilitat als seus actes i les seves històries". 
 

Marta Casas, de RubiTV.cat, convida a seguir confiant en els mitjans de comunicació locals Foto: Núria Julià

 

Participació