Onada de fred

Rubí es desperta dins d'un congelador

L'onada de fred porta glaçades generalitzades arreu del país, algunes de molt severes

per Redacció, 11 de gener de 2019 a les 09:30 |
Gebrada a Manlleu aquest matí | Carme Molist
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'onada de fred ha fet desplomar-se els termòmetres arreu de Catalunya aquesta nit i matinada. A excepció d'alguns punts de la costa, la majoria del territori s'ha llevat amb glaçades. Concretament al Vallès Occidental s'han viscut temperatures negatives durant aquesta matinada, com és el cas de Rubí, a -2ºC i Sabadell, a -3ºC. D'altres ciutats de Catalunya, però, les temperatures encara han sigut més severes, com els -7ºC a Cardona, -10ºC a Prades, -5ºC a Olot, -7ºC a Manlleu. A les ciutats de Tarragona i alguens de Barcelona, les temperatures han estat positives i s'han situat entre els 2 i 6 graus.

El Servei d'Emergències de Catalunya (CECAT) té activat un avís de risc de fred a causa de la baixada de temperatures que es podria allargar fins la matinada de divendres. El cap de setmana pujarà el mercuri. Tot plegat amb gairebé cap precipitació. Hi haurà sol i continuarà el vent fort a l’Empordà, al Pirineu i a les comarques de Tarragona. Al vespre, per això, tornarà a nevar cap a la Vall d’Aran, el nord del Pallars i Andorra.


Aquest dijous ja s'ha notat la baixada dels valors, sobretot a l'alta muntanya, on s'ha arribat als -15,4 graus a la Tosa d'Alp, a 2.500 metres. S'ha arribat a temperatures similars a Boí (-14,8) i a Esport (-14,6). Són els valors més baixos d'aquest hivern.

A més, el termòmetre ha baixat per sota dels cinc graus en municipis de Ponent, de l'Anoia i del Ripollès. Així, El Poal (Pla d'Urgell) ha arribat als -5,8 graus i Òdena (Anoia) als -5,7. El mercuri ha baixat fins als -5,7 a Baldomar (Artesa de Segre, la Noguera) i als -5,3 a Molló (Ripollès). S'ha registrat també aquesta temperatura a Alcarràs i als Alamús (Segrià). El cossos de policia locals, activats


Per fer front a aquesta davallada de temperatures, Protecció Civil ha enviat una alerta a Policia Local i Serveis Socials de diferents municipis catalans instant-los a estar amatents davant possibles persones al carrer, desvalgudes o en situació de vulnerabilitat (gent gran, persones amb problemes cardiorespiratoris o altres) per oferir-los recursos d'urgència i assegurar-los que estiguin en bones condicions.- 


Consells preventius

Protecció Civil recomana mantenir-se informat de les previsions del temps i de les instruccions que donin les autoritats en tot moment. Si us heu de desplaçar, és clau consultar l'estat de la xarxa viària i les rutes a seguir:

- Servei Meteorològic de Catalunya (SMC)
- Servei Català de Trànsit
- Portal de la mobilitat
- 012 Atenció Ciutadana (Generalitat)

També és de vital importància estar atents als familiars o veïns que es trobin en situació de vulnerabilitat, especialment gent gran, perquè es protegeixin dels efectes del fred.

Què podem fer a casa per combatre el fred?

- Tenir preparat un transistor, piles de recanvi, llanternes, aliments calòrics, combustible de calefacció i una farmaciola.

- Disposar d'una reserva mínima de medicaments per a la gent gran i els malalts crònics i de tipus respiratori.

- Davant d'un avís de baixada extrema de les temperatures, si es viu en zones aïllades o fora dels nuclis urbans, mantenir un rajolí d'aigua corrent a les aixetes per evitar que les canonades es congelin i protegir amb draps la clau de pas de l'aigua.

- No utilitzar espelmes. Si és l'única alternativa, posar-les en espalmatòries perquè no es tombin. Recordar sempre d'apagar-les abans d'anar a dormir o en sortir de casa i eviteu que els nens les manipulin.

- Si es disposa de reg automàtic, tancar-lo i evitar totes les activitats que puguin comportar mullar els carrers, com regar o fregar.

- Si s'utilitza un escalfador o una estufa amb foc obert o qualsevol altre element de calefacció, per tal d'evitar la intoxicació i garantir l'entrada d'aire net, ventilar cada dia durant uns minuts.

I si som a l'exterior?

- Evitar els canvis sobtats de temperatura.

- Evitar que surtin al carrer els nadons, la gent gran i aquells que pateixin malalties respiratòries. Si cal que surtin a l'exterior, evitar els espais oberts exposats al fred i que estiguin gaire temps sense moure's.

- Vestir-se amb roba i calçat adequat per a temperatures baixes. Posar-se diverses capes, per mantenir la calor corporal durant més temps.

- Protegir-se la cara i el cap. Tenir a mà guants i bufanda. Evitar l'entrada d'aire fred directa als pulmons.

- No ingerir alcohol: pot donar una falsa sensació de calor.

- Adequar al fred l'activitat professional, esportiva i de lleure a l'exterior. Si es fan esforços físics intensos, hi ha el perill de patir una lesió.

Que el fred no et sorprengui amb el vehicle

- Agafar-lo només si és imprescindible, evitar desplaçar-vos de nit. Consultar prèviament la informació meteorològica i l'estat del trànsit i seguir els consells del Servei Català de Trànsit.

- Portar el dipòsit de combustible ple i cadenes, assegurar-se que les sabeu col·locar.

- Revisar els pneumàtics, el líquid anticongelant, l'estat de les bateries, els llums i els frens.

- Portar també roba d'abrigar, un telèfon mòbil carregat i el carregador, aigua i aliments energètics.

- Si es viu a zones de muntanya, fer servir pneumàtics d'hivern.

- A dins del cotxe, si es té la calefacció engegada, deixar una finestra entreoberta per renovar l'aire.

- Anar amb compte amb les plaques de gel que poden fer relliscar el cotxe.

 

Participació