L'emergència climàtica, la mobilitat sostenible i el dret a l'empadronament, les mocions de l'AUP al ple de setembre

Tres dels textos de la formació alternativa són a proposta de diverses entitats

L'AUP presenta quatre mocions al ple de setembre
L'AUP presenta quatre mocions al ple de setembre | Marta Casas
Redacció
18 de setembre del 2019
El ple del mes de setembre se celebrarà el dia 26, un dia abans de la Vaga mundial pel Clima, i és per això que diversos partits presentaran textos en relació a l'emergència climàtica.

L'AUP, en aquest sentit, presentarà dues mocions: la que demana la declaració de l'emergència climàtica a la ciutat de Rubí, i una proposta de la Plataforma Residu Zero en suport a l'emergència climàtica i per una Llei de residu zero.

La primera moció recull les propostes de l'Alianza por el Clima, i tenint en compte que la ciutat de Rubí està en un dels nuclis de major contaminació de l'aire del país, i que forma part del Pacte d'Alcaldies pel Clima, la Declaració d'emergència climàtica del Govern de la Generalitat i la del Consell Comarcal; l'AUP espera que el text tingui el suport de totes les forces del ple i es declari a la ciutat l'estat d'emergència climàtica.

Tal com s'estableix a la part expositiva de la moció, la declaració hauria de suposar “el compliment de compromisos políticament reals i vinculants, ambiciosos, amb la conseqüent assignació de recursos per a fer front a aquesta crisi". Així mateix, la proposta assegura que "cal un full de ruta vinculant capaç de garantir la reducció de gasos d’efecte hivernacle anualment necessària, abandonar els combustibles fòssils, apostar per una energia 100% renovable i reduir a 0 les emissions netes de carboni tan aviat com sigui possible”.

Entre altres mesures, es proposa la creació de la Taula per l'Emergència Climàtica, amb l'objectiu d'elaborar el Pla d'Acció d'Emergència Climàtica abans del setembre de 2020, o la incorporació de la perspectiva de l'emergència climàtica al nou POUM.

Els grups municipals d'ERC i En Comú Podem també presenten textos en relació a l'emergència climàtica, i és possible que s'acabi presentant un sol text consensuat entre les tres formacions. Per altra banda, el Consell d'alcaldies constituït dilluns va declarar l'emergència climàtica a la comarca.

També en relació al medi ambient, l'AUP presenta una tercera moció, a instàncies del Seminari Mobilitat i Infància, i que pretén promoure uns entorns escolars més saludables i segurs a través de la reducció del trànsit motoritzat, la promoció del transport a peu i no motoritzat o l'increment del verd a les escoles.

L'AUP portarà al ple les demandes de la plataforma Rubí per l'empadronament


El quart text que presentarà l'AUP també és a petició de les entitats, en aquest cas, de la plataforma formada per l'Associació de Veïns de Les Torres, Rubí Acull, Rubí Solidari, ACSPROSC i ARSI.

Aquesta plataforma té documentada la dificultat per l'empadronament de persones que no reuneixen els requisits que exigeix l'Ajuntament però que viuen a Rubí i proposa, d'acord amb la legislació vigent, tot un seguit de mesures perquè aquests empadronaments siguin possibles.

Tot just fa un any, el ple municipal va aprovar una moció, presentada també per l'AUP, per a l'empadronament de persones sense domicili fix.