L'exposició «Pedres i barraques» es pot visitar fins al 22 de desembre

Es tracta d'una mostra de construccions en pedra seca que tenen un gran valor històric i que són el resultat d’una recerca del seu comissari, Albert Fàbrega.

La mostra il·lustra la tradicional construcció en pedra seca
La mostra il·lustra la tradicional construcció en pedra seca | Cedida
Redacció
09 de desembre del 2019
La sala Cèsar Martinell d’El Celler acull l’exposició Pedres i barraques que es va inaugurar el 8 de novembre. Es tracta d'una mostra de construccions en pedra seca, formades per més d’una vintena de plafons, utensilis i altres materials gràfics i audiovisuals, que dóna a conèixer i revalora aquest tipus d’arquitectura popular i tradicional tan present al territori català. 

Les construccions en pedra seca són aquelles on les peces s’encaixen sense la intervenció de cap mena d’argamassa, només sorra seca que s’empra per omplir els buits. Són molt comunes a les ribes de la Mediterrània i tenen els seus màxims exponents a la part meridional de Catalunya, les illes Balears i el nord del País Valencià. A Catalunya, estan més presents al Camp de Tarragona, el Penedès, els secans de les Garrigues, l’Urgell, el Segrià, la Ribera d’Ebre, la Terra Alta, l’Empordà i el Montsià. En total hi ha gairebé 19.000 construccions en pedra seca que, sobretot, es troben a barraques, marges, cisternes, masos i pous.

Aquestes construccions tenen un gran valor històric i representen un tret d’identitat dels territoris on predominen, on han configurat un paisatge humanitzat però que presenta un bon equilibri amb la natura. Aquesta tècnica tradicional és considerada d’interès cultural (BIC).

L'exposició està produïda per la Xarxa de Professionals en Museografia Molècula i és el resultat d’una recerca del seu comissari, Albert Fàbrega, que s’il·lustra amb les fotografies de Pasqual Robles.

La mostra es pot veure fins el diumenge 22 de desembre i els horaris de visita són els següents:
- Divendres, de 18 a 21 h
- Dissabtes, de 12 a 14 h i de 18 a 21 h
- Diumenge, d’11 a 14 h.