L'autosuficiència energètica i les emissions zero, els objectius del nou Bioservei de Clavegueram de Sorea

Aquesta innovadora tecnologia respon de forma més eficient als reptes que planteja el desenvolupament sostenible i el canvi climàtic

Una de les unitats de Sorea que inclou la nova tecnologia
Una de les unitats de Sorea que inclou la nova tecnologia | Carla Serra
20 de gener del 2020
Actualitzat a les 19:28h
Sorea, la companyia que gestiona els serveis del cicle integral de l’aigua al municipi, ha presentat aquest dilluns a Rubí una innovadora tecnologia per dur a terme una gestió més sostenible de la xarxa de clavegueram.

Fa quatre anys Sorea va modernitzar el manteniment de la xarxa de clavegueram per la millora de la gestió de l'entramat municipal, l'eficiència i la sostenibilitat. Ara ha implementat el nou Bioservei de Clavegueram, una evolució d'aquesta metodologia que incorpora els principis de l’economia circular i implementa tecnologies adreçades a avançar cap a l’autosuficiència energètica i les emissions zero.

Es tracta d'un nou sistema que permet un millor estat de la xarxa, modifica les periodicitats de neteja i optimitza els costos de manteniment. A més, permet amb els mateixos recursos fer un nombre més alt d'actuacions seleccionant sempre els trams de la xarxa que realment requereixen d'aquesta neteja.

Els vehicles de manteniment i els camions que actuen a la xarxa són més sostenibles. 8 d’ells ja funcionen amb gas i redueixen un 70% reducció les emissions de CO2 en relació amb la gestió tradicional. Aquest nou sistema també reutilitza els residus que s'extreuen de la xarxa per transformar-los en sorra i, així, reomplir les mateixes obres del servei de clavegueram. A més, aprofita l'aigua de la xarxa de clavegueram per fer les neteges, una tecnologia que aconsegueix reduir un 80% el consum d’aigua.
 

Durant la presentació han explicat els avantatges del nou Bioservei Foto: Cedida


Un altre dels avantatges del Bioservei és l’ús d’energia verda i la transició cap a l’autosuficiència gràcies a la compra de la totalitat de l’energia de fonts renovables i a les iniciatives d’autoconsum. En aquest sentit, la companyia està instal·lant plaques solars a les seves bases d’operacions de clavegueram. També utilitza tecnologia i robòtica d’última generació com ara robots d’inspecció TV de l’interior de canonades en 3D, i incorpora drons específics per la inspecció de claveguerams visitables i semi visitables per evitar malbaratar aigua.

Enric Coll, responsable de Clavagueram de Sorea, ha remarcat la importància que, en un context de canvi climàtic, cadascun dels serveis d’aquest cicle impactin positivament en l’entorn en un procés de millora contínua, especialment a Rubí, "una de les xarxes de clavegueram més importants per a Sorea". 

El regidor de medi ambient de l'Ajuntament de Rubí, Andrés Medrano, ha assistit a la presentació i ha assegurat que "la sostenibilitat d'aquest servei és, en part, la sostenibilitat de la ciutat" i que "és molt important que Sorea vagi en la mateixa direcció i tingui els mateixos objectius que el Consistori per fer front al canvi climàtic".

Medrano ha aprofitat per avançat que abans d'estiu Rubí comptarà amb un Pla Director de Clavegueram que permetrà planificar les actuacions i inversions en aquesta xarxa.