SOLIDARITAT

La Fundació Humana recull 132 tones de roba i calçat a Rubí el 2019

Aquesta xifra suposa un augment del 3,4% respecte les dades de 2018

En un planta a l'Ametlla del Vallès on hi porten tota la roba recollida. | ONG Humana
per RubiTV.cat, 12 de febrer de 2020 a les 09:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Fundació Humana, organització que des del 1987 promou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil, ha recollit 132.096 kg de tèxtil usat a Rubí durant el 2019 per a donar-les una segona vida mitjançant la reutilització o el reciclatge. Aquest registre representa un augment del 3,4% respecte a l’any anterior (127.775 kg).
 

La Fundació també duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda local al territori més proper.

L'any 2019, els donants van dipositar la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzaven als contenidors de color verd de la Fundació. El servei de recollida selectiva del tèxtil és gratuït i representa un estalvi per als municipis adherits, com Rubí. Les tones recuperades per la Fundació equivalen a 297.000 peces de roba la gestió de les quals implica un doble benefici: el primer és ambiental, perquè en redueix la generació de residus i contribueix a la lluita contra el canvi climàtic. La reutilització i el reciclatge del tèxtil durant l’any passat van representar un estalvi de 418 tones de CO2 a l’atmosfera. Un estudi de la Comissió Europea indica que per cada kg de roba recuperat i no incinerat es deixen d’emetre 3,169 kg de CO2.

 
Les peces dipositades als contenidors d’Humana tenen dues destinacions: prop del 90% es tracta a la planta de preparació per a la reutilització de l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i la resta es ven a empreses de reutilització i reciclatge.
 

Imatge d'un contenidor de la fundació Humana Foto: Ràdio Santpedor

 
Pel que fa a les peces tractades, el 52% es prepara per a la reutilització: el 13% es destina a les botigues de moda sostenible d’Humana a Catalunya i el 39% s’exporta principalment a l’Àfrica per a ser venudes a preus baixos i generar recursos per a la cooperació. El 37% no pot ser reutilitzada i es ven a empreses de reciclatge perquè elaborin altres productes com ara mantes o draps per a la indústria de l’automoció. El 9% s’envia a un centre de tractament de residus perquè no es poden reutilitzar i el 2% són residus impropis que s’envien als gestors autoritzats corresponents.

Des de la Fundació Humana han agraït la confiança i la solidaritat dels veïns i veïnes i esperen augmentar el nombre de punts de recollida a l'espai públic per facilitar-ne les donacions i millorar els registres de la recollida selectiva del residu tèxtil el 2020. 

 

Participació