La Síndica municipal de Greuges de Rubí ha realitzat 758 actuacions durant el període 2019-2020

Milagros Calleja ha presentat avui l'informe anual abans de temps, en motiu de la seva renúncia

La Síndica de Greuges de Rubí, Milagros Calleja, al costat de l'alcaldessa
La Síndica de Greuges de Rubí, Milagros Calleja, al costat de l'alcaldessa | Ajuntament de Rubí
Rubitv.cat
23 de setembre del 2020
Actualitzat a les 15:33h
La Síndica Municipal de Greuges de Rubí, Milagros Calleja, ha presentat aquest dimecres 23 de setembre el document sobre la memòria de la seva activitat en motiu de la renúncia al seu càrrec després de quatre anys al capdavant de la institució. Un recull de les diverses accions dutes a terme durant l'any 2019 i el període d'enguany de l'1 de gener fins al 31 de juliol des de la seva oficina. 

L'informe consta d'un total de 758 actuacions que Milagros Calleja ha desenvolupat en atenció ciutadana rubinenca. D'aquestes actuacions, 376 han estat actuacions, 192 queixes i 190 consultes. Les dades del 2019 van créixer un 32,79% respecte a les dades recollides durant l'any 2018. 

Durant aquest període, 73 de les queixes rebudes s'emmarquen en la tipologia d'empadronament; 30 en Planificació Urbana i Disciplina Urbanística; i 18 en Sostenibilitat i Serveis Municipals; entre d'altres. Pel que fa a la distribució geogràfica de les queixes i reclamacions per barris destaca el Centre (49), la Zona Nord (24), Les Torres (18) i Ca n'Oriol (14).

Les recomanacions a l'Ajuntament

Per altra banda, la Síndica manté les recomanacions, suggeriments o propostes per millorar la transparència i eficàcia municipal, la qualitat dels serveis públics i el funcionament administratiu de la ciutat que ja va presentar al ple municipal de 2019. 

Aquestes són: assegurar la resposta dels serveis municipals a totes les queixes i escurçar els terminis de resposta a la sindicatura quan es requereix informació havent-se de resoldre abans de 30 dies. Tanmateix, també es recomana que s'aprovi un Codi de conducta i bon govern, tal com recull la llei, i que el consistori es doti dels òrgans de garantia necessaris per aplicar el règim sancionador establert en cas d'incompliment.

Calleja també reclama que l'Ajuntament continuï treballant per limitar les "dramàtiques situacions d'exclusió residencial de persones en situació de vulnerabilitat empadronades a Rubí" i que es promogui el lloguer d'habitatges buits en propietat d'entitats bancàries i la dinamització del mercat privat del lloguer creant condicions més favorables. A més, considera necessari que es modifiqui la reglamentació que regeix la Sindicatura, proposant l'elaboració d'un nou reglament que actualitzi el desenvolupament de les seves funcions i que s'adequï dels mitjans i recursos adients a l'Oficina per assegurar la qualitat de les seves tasques. 

La Memòria de la Síndica de Greuges es pot consultar en aquest enllaç.