1 de 10
ordenances fiscals

El ple municipal aprova les ordenances fiscals per al 2021

Durant la sessió, l'alcaldessa ha rebut una trucada en què li han anunciat noves mesures extraordinàries per la Covid-19, però no n'ha explicat el contingut

per Marta Casas, 13 d'octubre de 2020 a les 19:10 |
Rubí ha aprovat inicialment les ordenances fiscals per l'any 2021 aquesta tarda, en una sessió extraordinària que es farà per via telemàtica.

El mateix ple extraordinari ha servit per aprovar diversos projectes d'obres, entre les quals algunes que es van haver d'aturar a causa del desistiment de les empreses encarregades, com ara la reparació i consolidació de la xemeneia de l'Escardívol i l'arranjament de les zones verdes del Sector H - Els Nius.

A més, també s'han aprovat projectes de reforma del carrer Parellada, el projecte del carrer Sabadell entre el carrer de Sant Gaietà i la plaça Celso Emilio Ferreiro, i el projecte de reurbanització de la rotonda del Camí de Ca n'Oriol.

En el transcurs del ple, l'alcaldessa de Rubí, Ana Maria Martínez, ha atès una trucada que, segons ha explicat als regidors en l'emissió en directe, tenia a veure amb noves mesures restrictives extraordinàries per la Covid-19, però no n'ha detallat el seu contingut.

El ple municipal, minut a minut

 19:07 
Després de la votació dels diversos projectes d'obres, l'alcaldessa, Ana Maria Martínez (PSC) ha aixecat la sessió i ha demanat als regidors que es quedessin uns minuts connectats per explicar-los el contingut de la trucada. L'emissió en directe, però, ja ha finalitzat.

 18:56 
Xavier Corbera (ERC) demana si hi ha hagut alguna mena d'indemnització per part de les empreses, i recorda que quan van denunciar el desistiment de les obres la seva formació va propsar la creació d'una comissió de seguiment de les obres.

 18:56 
Roberto Martín (Cs) diu que les obres que es plantegen "són necessàries", amb una única puntualització, i és que hi ha un dels projectes - que afecta a Can Parellada - que es podrien ampliar més, ja que la zona en qüestió està en molt mal estat.

 18:54 
Betlem Cañizar (AUP) qüestiona que tots aquests projectes es portin ara a aprovació, és a dir, que entraran al Pressupost 2021 ("que tampoc tenim sobre la taula") i que encara no saben si afectarà a altres tipus de partides que la formació alternativa considera més urgents per respondre a la crisi sanitària de Rubí.

Respecte als projectes en concret, la portaveu de l'AUP creu que "falta una visió global" sobre totes les obres que s'estan produint o es produiran a la ciutat i la priorització d'intervencions. L'AUP s'abstindrà a tots els projectes excepte al del carrer Sabadell, ja que el consideren imprescindible per millorar l'accessibilitat de la zona.

 18:51 
Ara sí, Rafael Güeto explica els projectes d'obres que es porten a aprovació al ple, tant els nous com els que s'han hagut de tornar a licitar pel desistiment de les diverses empreses que s'encarregaven de la seva execució.

 18:49 
Es reprèn el ple municipal després que l'alcaldessa hagi rebut informació sobre noves mesures restrictives, que ja ha avançat que ho seran més del que estava previst. Al final del ple, Ana Maria Martínez (PSC) farà una explicació sobre aquestes noves mesures.

 18:42 
Recés de cinc minuts al ple mentre l'alcaldessa, Ana Maria Martínez, atèn una trucada que podria tenir a veure amb un decret de mesures extraordinàries per la Covid-19.

Mentre s'estava desenvolupant el ple, la Generalitat ha anunciat la suspensió de tot l'esport no professional durant 15 dies.

 18:32 
A continuació s'aprovaran diversos projectes d'obres. L'alcaldessa, Ana Maria Martínez (PSC) anuncia que l'equip de govern farà una sola intervenció per tots els punts.

Rafael Güeto (PSC), regidor de Planificació Urbana, havia de fer aquesta intervenció, però atès que estava tenint problemes tècnics i que l'alcaldessa ha rebut una trucada que ha d'atendre, es farà un recés de cinc minuts.

 18:28 
En el torn de rèplica, Moisés Rodríguez (PSC) ha reconegut que hi ha "millores a fer", però ha recordat que els informes no son vinculants, i per això, mentre sigui legalment possible continuaran fent les modificacions necessàries, ja que això també els permet obtenir aquesta "fotografia" que ha reclamat l'oposició "amb la màxima excel·lència".

La modificació de la RLT s'aprova amb els vots favorables de l'equip de govern (PSC i ECP), les abstencions d'ERC i l'AUP i els vots en contra de Cs i VR.

 18:25 
Roberto Martín (Cs) també ha remarcat les mancances d'aquesta modificació de la Relació de Llocs de Treball, que no comptarà amb el seu suport per la reiteració d'informes - de Secretaria, però també de diversos tribunals - negatius amb relació a la plantilla municipal.

 18:23 
Xavier Corbera (ERC) també ha manifestat la seva "desconfiança" en la gestió de la plantilla municipal per part de l'equip de govern, i ha afirmat que els treballadors municipals necessiten "molt més que un copet a l'esquena" sinó garanties, projecció professional, no tenir "por" per no ser "dels nostres", en referència a l'afinitat amb els grups municipals que formen el govern.

 18:21 
Toni Garcia (VR), que també ha fet referència a aquest informe, ha assegurat que, en matèria de relació amb la plantilla municipal "no tenim cap mena de confiança en aquest govern", i ha recordat que existeixen sentències judicials desfavorables a l'empresa (l'Ajuntament, en aquest cas) per diversos casos de conflicte amb els treballadors municipals.
 

 18:17 
Betlem Cañizar (AUP) - que està patint algunes dificultats tècniques - ha intervingut referint-se a l'informe de Secretaria i algunes veus sindicals, que assenyalen que cal una fotografia completa de la Relació de Llocs de Treball, per tal d'organitzar millor els llocs de treball existents i la seva gestió. Els informes de Secretaria, assegura Cañizar, son "reiterats".

 18:12 
A debat una modificació dels la Relació de Llocs de Treball, que crearà 7 nous llocs de treball, canviarà el nom i funcions de 3 places i n'amortitzarà unes altres 3 places, com ha explicat el portaveu del govern, Moisés Rodríguez (PSC). Aquestes modificacions són, segons el portaveu, "una eina per a la millora de l'estabilitat de la nostra plantilla".

 18:10 
Torna a intervenir la regidora Mª Carmen Cebrián (PSC) per tancar el debat, que ha acabat amb retrets creuats entre el PSC i Cs i entre ERC i Cs.

La modificació de les ordenances fiscals per al 2021 queda aprovada amb els vots favorables del PSC i En Comú Podem, que formen l'equip de govern; les abstencions d'ERC, VR i l'AUP, i el vot en contra de Cs.

 18:08 
L'alcaldessa, Ana Maria Martínez (PSC) concedeix un segon torn de rèplica als portaveus que l'han demanat.

Roberto Martín (Cs) insisteix en que l'actitud del govern pel que fa a les negociacions amb l'oposició demostra que els importa "un rave" tot el que tingui a dir l'oposició. També ha criticat que Mª Carmen Cebrián (PSC) hagi menyspreat les aportacions que va fer ERC a les ordenances mitjançant la lectura d'un correu "privat, o confidencial".

Xavier Corbera (ERC) també s'ha referit a aquest correu electrònic - del qual insisteix que no va tenir resposta - enviat el 14 de juliol, i que volia ser una "primera posada de qüestions sobre la taula", en un estat molt inicial, i que s'hauria d'haver continuat treballant després de parlar-ho entre polítics i tècnics.

 18:05 
Mª Carmen Cebrián (PSC) fa servir un segon torn de rèplica i afirma que "Ciutadans no ha fet cap proposta de modificació de les ordenances fiscals", i també defensa que haver llegit un correu electrònic que li va fer arribar el grup d'ERC sobre les ordenances fiscals "no és cap manca d'ètica". També ha defensat que el govern de l'estat espanyol - conformat pels dos mateixos grups que el govern municipal - "és el que millor serveix a la ciutadania".

 18:02 
En el seu torn de rèplica, Ànnia Garcia (ECP) retreu a Roberto Martín (Cs) que el text de l'ordenança fiscal sobre el recàrrec de l'IBI està a disposició dels grups municipals des de fa vuit dies, i per això li ha reclamat que se la llegeixi. Respecte a la qüestió de l'aparcament, Garcia reconeix que hi ha altres models, però explica que han optar per aquest primer pas per tal de continuar regular-lo, i ha assegurat que el seu grup treballarà per aconseguir reduir l'ús del vehicle privat.

 17:59 
Finalment, Xavier Corbera (ERC), que ha subscrit les últimes paraules de Roberto Martín (Cs) sobre la capacitat negociadora de l'equip de govern, també ha replicat al portaveu de la formació taronja que, respecte a la qüestió de l'aparcament, el seu grup ha plantejat altres alternatives. Després s'ha referit al retret de Mª Carmen Cebrián (PSC) de "poc ètic", i l'ha acusat de "mentir" quan ha dit que els republicans no envien "propostes concretes" per a les diverses qüestions. A més, ha insistit en que la pressió municipal ha aconseguit que l'Estat accepti que els ajuntaments puguin gastar el romanent.

 17:54 
Per la seva banda, Roberto Martín (Cs) s'ha referit a la qüestió de la zona blava, i ha retret a Corbera (ERC) que "parli molt poc amb el teixit comercial de la ciutat", ja que aquesta proposta que ells van traslladar al ple era a petició dels diversos comerciants amb qui va parlar la formació. Martín també ha criticat que la informació proporcionada pel govern siguin només "quatre dades", i ha dit que l'oposició no pot fer propostes si el govern no els proporciona totes les dades, ni negociar.
 

 17:50 
En el torn de rèplica dels grups municipals, Toni Garcia (VR) insisteix: el tipus impositiu és "molt lluny" de la mitjana comarcal, i afegeix que no es pot comparar la tipologia d'habitatges de Rubí amb els dels altres municipis. També assegura que el mal estat dels serveis és per "incompetència" en la gestió del govern.
 

 17:45 
Mª Carmen Cebrián (PSC), en el seu torn de rèplica, explica que encara no hi ha una proposta de Pressupost tancada, atès que encara no coneixen la fórmula exacta sobre com es podrà fer servir el romanent i el possible endeutament.

Respecte a les dades de l'IBI, la regidora d'Hisenda replica a Roberto Martín (Cs) i Toni Garcia (VR) que les dades son oficials, i assegura estar "molt tranquil·la" perquè sap que son correctes. També retreu a Garcia (VR) que aquest any demani una reducció del tipus impositiu quan altres anys s'hi abstenia perquè "no tocava", entre d'altres qüestions.

Respecte a la intervenció d'ERC, Mª Carmen Cebrián demana que facin arribar propostes concretes per incorporar a les ordenances, i assegura que l'estacionament rotatori a la ciutat facilitarà que les persones de les urbanitzacions puguin apropar-se al centre, ajudant, així, els comerços locals.
 

 17:40 
Ànnia Garcia (ECP), regidora d'Habitatge, destaca en primer lloc l'aplicació del recàrrec del 50% de l'IBI a pisos desocupats i l'aplicació d'un 60% de bonificació a habitatges que es posin al parc de lloguer. A més, aclareix algunes qüestions de l'ordenança que han estat remarcades per Roberto Martín (Cs).

La portaveu d'En Comú Podem assenyala que, en general, són unes ordenances adaptades a la circumstància actual i que segueixen el principi de "prudència" per no posar en perill les finances municipals.

"No han estat les ordenances fiscals més fàcils d'elaborar, com tampoc ho estan essent els Pressupostos", diu Ànnia Garcia, que reitera que la situació és de "molta incertesa" però que els comptes responen a la realitat actual.

 17:34 
Xavier Corbera (ERC) també assenyala que els impostos que paga la ciutadania "no es corresponen als serveis que rep la ciutadania", i que no garanteixen algunes qüestions bàsiques com l'accés a la vivenda o com la neteja de la ciutat.

Alguns aspectes que critica ERC tenen a veure amb la mobilitat - ja que creu que eliminar la zona blava fomenta l'ús del transport privat -, l'incivisme o l'accés a activitats de tipus formatiu, que s'hauran de veure reflectits en els Pressupostos. A més, segons Corbera, les ordenances podrien oferir més ajuda a l'emprenedoria.
 

 17:28 
Roberto Martín (Cs) afirma que la pressió fiscal per als ciutadans de Rubí és "insultantment alt" tenint en compte l'estat de la ciutat, en especial les urbanitzacions, i contradiu l'afirmació de Cebrián (PSC) respecte a la mitjana comarcal, com ja ha fet el portaveu de Veïns per Rubí.

Respecte a la supressió de la zona blava, Martín recorda que la seva formació va portar aquesta proposta al ple, una proposta que va ser rebutjada amb els vots en contra de PSC i En Comú Podem, entre d'altres.

Finalment, i pel que fa al recàrrec del 50% de l'IBI als pisos buits, el portaveu de Ciutadans critica que no es distingeixi entre els diversos tipus de tenidors de pisos, i assenyala la dificultat de saber quins són els immobles que es troben realment desocupats.

 17:20 
Toni Garcia (Veïns per Rubí) també lamenta que no hi hagi "ni tan sols un esborrany" de la proposta dels Pressupostos, i assegura que a Rubí "es paguen uns impostos molt alts que no es corresponen als serveis que s'ofereixen als ciutadans".

Respecte a l'IBI, Garcia assenyala que moltes famílies tindran dificultats per pagar-lo, però en canvi no podran accedir als ajuts, ja que en queden fora per barems econòmics, i ha reiterat la proposta d'exempció del pagament d'algunes taxes, com l'ús d'equipaments municipals a entitats o per accedir a unes oposicions.

Com a aspectes positius, el portaveu de la formació d'independents ha remarcat la supressió de la taxa de les terrasses i del mercadal setmanal.
 

 17:14 
Betlem Cañizar (AUP) lamenta que, tot i que els grups han pogut fer diverses aportacions i propostes a les ordenances des de fa mesos, hauria estat millor treballar "de manera més participada", i conjuntament amb els Pressupostos.

La portaveu de l'AUP anuncia que s'abstindrà i celebra que s'incorpori el recàrrec del 50% de l'IBI als pisos buits - proposta acordada entre l'Alternativa i el govern socialista del 2017 -, però lamenta que encara no s'incorporin les diverses bonificacions proposades pel seu grup per l'ús dels equipaments de la ciutat a entitats ciutadanes, a l'espera del desenvolupament del Pla d'Equipaments.

 17:09 
Arrenca el ple extraordinari d'aprovació de les ordenances, després del malauradament habitual minut de silenci en memòria de les víctimes de la violència masclista.

Mª Carmen Cebrián (PSC) presenta la proposta de modificació de les ordenances fiscals per l'any 2021, marcades per la situació excepcional provocada per la pandèmia de la Covid-19.

La regidora d'Hisenda explica les novetats més importants en les taxes i preus públics, destacant la congelació de l'IBI, que té un tipus impositiu del 0,677, "el més baix des de fa més de 30 anys", amb una mitjana de 492 euros anuals, per sota de la mitjana comarcal, també s'afegeix el recàrrec del 50% de l'IBI a habitatges desocupats i s'amplien les bonificacions a rehabilitacions en matèria de sostenibilitat; cosa que també contempla l'IAE.

"Rubí deixarà de tenir zona blava l'any 2021", anuncia Cebrián i és que es deroga l'ordenança que regulava l'ocupació de l'espai públic per part dels vehicles de tracció mecànica; i també la taxa per l'ocupació de la via pública de taules i cadires dels restauradors.
 

 16:50 
El ple extraordinari d'avui també aprovarà diversos projectes d'obres, entre els quals n'hi ha diverses que van quedar aturades a causa del desistiment de les empreses encarregades.

 16:40 
D'aquí a 20 minuts arrencarà el ple extraordinari que aprovarà la proposta d'ordenances fiscals per l'any 2021, que estaran necessàriament marcades per la situació excepcional provocada per la pandèmia de Covid-19.

El govern no ha fet cap presentació pública del contingut d'aquestes ordenances, però el portaveu del PSC, Moisés Rodríguez, en va fer algunes pinzellades al programa Els grups municipals opinen de Ràdio Rubí divendres passat.
 

 

Participació