1 de 10
ple municipal desembre 2020

El ple municipal del mes de desembre, minut a minut

El darrer ple de l'any de la Covid-19 debatrà el nou contracte de transport urbà i de la nova zona taronja

per RubiTV.cat, 22 de desembre de 2020 a les 17:00 |
 20:49 
S'acaba la part de control sense assumptes urgents, i és el torn dels precs i preguntes dels grups de l'oposició.

 20:49 
La moció de l'AUP per al foment del sector local de la restauració i l'ús d'envasos reutilitzables s'aprova per acord de la Junta de Portaveus. La moció és una proposta que pretén donar resposta a la situació actual, amb l'increment dels menjars a domicili, per tal de donar suport a la restauració i contribuir a la sostenibilitat mediambiental.

 20:45 
La moció per a la creació d'una empresa de serveis públics queda rebutjada pels vots en contra de l'equip de govern (PSC i ECP) i Ciutadans; les abstencions d'ERC i Veïns per Rubí i els vots a favor de l'AUP.

 20:35 
Rafael Güeto (PSC) creu que la moció és molt pertinent per obrir un debat, però que no hi votaran a favor perquè el plantejament és massa "maximalista", com ha defensat també Toni Garcia (VR); ni tampoc estan d'acord amb alguns arguments citats a la part expositiva, com ara grua - que un informe dels serveis tècnics desaconsellava la internalització i han pogut millorar les condicions de treball - o les escoles bressol - ja que les enquestes demostren que no hi ha diferència entre la qualitat del servei de les dues externalitzades i la municipal.

 20:30 
Ànnia Garcia (ECP) afirma que el seu grup, i el govern municipal, treballa en la línia de buscar la millor gestió dels recursos, i que també pot apostar per la municipalització. On hi ha la part del desacord és en els acords, ja que té "dubtes" que es pugui crear una societat mercantil sense un objecte concret, com proposa el text de l'AUP. També qüestiona que la fórmula sigui crear una Societat Mercantil, i dubta que alguns serveis es puguin gestionar sense tenir clara la seva dimensió.

La segona tinenta d'Alcaldia es compromet a fer una proposta interna de govern i després obrir un debat per treballar-ho amb la resta de grups de l'oposició.

 20:24 
Xavier Corbera (ERC) entén que la intenció de l'AUP és bona, ja que cerca la millor gestió dels recursos, però posa en dubte la capacitat del govern municipal per gestionar serveis internalitzats, ja que creu que és ineficient i "poc transparent", com ha passat amb Proursa o la Font del Ferro, al parer de la formació republicana.

 20:21 
En la mateixa línia, Roberto Martín (Cs) també considera que s'ha d'estudiar cas a cas, cada servei, a l'hora d'assumir-ne la gestió directa, i que és molt necessari el control i seguiment dels contractes perquè es compleixin tots els objectius.

 20:17 
Veïns per Rubí manifesta el seu acord amb l'argumentari, però matisa que seria necessari defensar la col·laboració público-privada quan sigui beneficiós per a l'administració pública, i complir sempre amb els controls exhaustius dels contractes que s'externalitzen, garantint tots els serveis, la màxima qualitat i els millors preus.

 20:16 
Es debat a continuació la moció de l'AUP per crear una empresa pública de serveis municipals. La portaveu, Betlem Cañizar, defensa la proposta de crear una eina que faciliti l'estudi i la internalització, si s'escau, dels serveis municipals, que el seu grup defensa - i ho ha fet de manera reiterada - és la millor, com en els exemples de la zona blava, les escoles bressol, l'aigua o la FCC; ja que suposa una millora de les condicions de treball, millor control democràtic, i fins i tot més eficiència i millors condicions econòmiques per a la ciutadania.

 20:12 
La moció comptarà amb el suport de tots els grups excepte l'AUP, que s'abstindrà, ja que tot i estar d'acord amb tot el que s'exposa, ha demanat al govern la informació sobre el futur FabLab que s'instal·larà a l'antic espai de La Caixa de la plaça Pere Esmendia, que s'esmenta expressament en la moció i del qual no en tenen un coneixement prou profund.

El portaveu de Ciutadans explica que el FabLab no és l'únic espai que es vincula exclusivament a aquest futur espai de coworking. L'alcaldessa, Ana María Martínez, i també el regidor Rafael Güeto (PSC) afegeixen que posaran tota la informació dels projectes d'inversió a disposició dels grups, en diverses sessions.

 20:08 
Es debat la moció de Ciutadans per a la creació d'un espai municipal de coworking. La defensa Roberto Martín, que proposa la creació d'aquests espais com a mecanisme extraordinari per facilitar el desenvolupament i consolidació dels projectes dels emprenedors de Rubí gràcies al treball cooperatiu, compartint espais i reduint despeses. La proposta és que aquest espai sigui de titularitat pública.

 

 20:03 
La moció d'ERC de promoció del consum responsable i l'economia local passarà per acord de la Junta de Portaveus. Sandra Casas explica que el text, entre d'altres, proposa fer un anàlisi dels hàbits de consum per trobar les millors eines per tal de prendre les decisions adequades tenint en compte tots els actors - comerç local, entitats, i ciutadania -, prioritzar acords contractuals amb empreses locals i de proximitat geogràfica i difondre contínuament del discurs de valors per la compra de proximitat.

 20:00 
S'acaba el debat de la moció de la declaració del Rei Felip VI com a persona non grata a la ciutat després de gairebé una hora. El text ha estat rebutjat amb els vots en contra de l'equip de govern (PSC i ECP) i Ciutadans; l'abstenció de Veïns per Rubí i els vots favorables d'ERC i l'AUP.
 

 19:31 
Moisés Rodríguez (PSC) retreu a ERC que presenti la moció en un moment de "triple emergència sanitària, social i econòmica", i considera que es un error treure a relluïr temes que no sumen per a la ciutat, sinó que més aviat divideixen. També ha acusat Corbera de presentar aquests texots "per complir amb quotes de pantalla".

 19:28 
Andrés Medrano (ECP) recorda que el seu grup ha donat suport a diverses mocions sobre la monarquia, més centrades en el Rei Emèrit, amb les quals han estat d'acord per la intenció que tenien. La d'avui, en canvi, creu que no busca un efecte transversal sinó que presenta "una visió de dues realitats socials confrontades", a més de "no ajudar en res" a la nostra ciutat.

 19:24 
Roberto Martín (Cs) ironitza amb la presentació de la moció, que considera que és "de gresca i xerinola" i que només té la intenció de criticar i menyscabar les institucions de l'Estat. També retreu a Corbera (ERC) i Cañizar (AUP) que hagin fet referències a l'Edat Mitjana i als Països Catalans. Per acabar ha demanat què ha fet per merèixer el de persona non grata el Rei Felip que no hagin fet altres administracions l'actuació de les quals - "que prometen nous jutjats, o estacions de ferrocarril..." - sí que afecta directament les condicions de vida de la ciutadania.

 19:18 
Betlem Cañizar (AUP) defensa l'argumentari ja que considera que en una societat "radicalment democràtica" una monarquia no hi té cabuda; però també pel règim borbònic i l'actual monarquia, que actua impunement malgrat totes les sospites de corrupció relacionades. També defensa que caldria poder revisar l'acord constitucional pel qual Espanya és una monarquia parlamentària.

 19:10 
Es reprèn el ple municipal després d'un recés, per al debat de les quatre mocions dels grups municipals. La primera, d'ERC, demana declarar persona non grata el Rei Felip VI.

Xavier Corbera, que inicia la seva intervenció amb el record als presos polítics i exiliats com fa a cada ple, aprofita per remarcar la diferència entre ells i la persona a qui avui proposaran declarar persona non grata, especialment després del discurs que va fer el 3-O, després del referèndum de l'1-O, però també per representar una figura "contrària als valors democràtics" i "hereva de la dictadura franquista".
 

 18:49 
El debat sobre el punt de resolució del contracte de la zona blava acaba amb l'aprovació d'aquest amb les abstencions de l'AUP, Veïns per Rubí i ERC i els vots a favor de l'equip de govern (PSC i ECP) i de Ciutadans.

 18:44 
Després d'un debat entre els diversos regidors sobre el punt que ha modificat el servei d'estacionament limitat i controlat de vehicles a la via pública, s'acaba aprovant amb els vots a favor de l'equip de govern (PSC i ECP), les abstencions d'ERC i l'AUP i els vots en contra de Veïns per Rubí.

En el punt 25, la resolució del contracte de gestió del servei d'estacionament limitat i controlat de vehicles a la via pública sota control horari, el regidor d'ERC Xavier Cots qüestiona múltiples detalls de l'expedient de resolució, ja que el 18 de febrer de 2021 s'acabava, per termini, i sembla que "tinguin pressa" per resoldre-ho, amb les despeses que ha suposat per al consisori en indemnitzacions.

 18:28 
Xavier Corbera (ERC) també qüestiona que l'externalització sigui la millor opció, però considera que el més important és saber els motius de la transformació de la zona blava de pagament en zona taronja gratuïta, i també tenir clar que es podrà fer el control, ja que és un dels problemes més greus dels serveis de la ciutat.

 18:24 
Roberto Martín (Cs) recorda que la primera proposta de transformació de la zona blava en zona taronja va ser del seu grup municipal, amb la qual cosa celebra que s'hagi tirat endavant la proposta.

També ha afirmat que "confia" que la gestió per part d'una empresa externa, si s'ha decidit així per part del govern municipal i els serveis tècnics, serà l'escollida perquè s'ha buscat aquesta informació i s'ha tingut en compte abans de decidir la modalitat.

 18:22 
Toni Garcia (VR), en la mateixa línia de la intervenció de l'AUP, ha criticat que el govern hagi decidit que el servei sigui gestionat de manera externalitzada, ja que altres ajuntaments ja han internalitzat el servei. A més, en l'informe no es demostra en cap moment que la gestió externa sigui la més eficient o econòmica, quan el 2016 el govern municipal es va comprometre a fer un estudi per comprovar-ho abans d'adjudicar-ho a una empresa externa.

 18:15 
Betlem Cañizar (AUP) qüestiona que alguns dels objectius que s'esmenten en la millora de la mobilitat sostenible, amb la incorporació de noves tecnologies, serveixin per complir amb els objectius del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, que per altra banda s'està implementant "molt a poc a poc". En definitiva, el que es fa és transformar un aparcament de pagament en un altre de rotatori gratuït, cosa que no creuen que pugui tenir un efecte dissuassori d'agafar el vehicle privat.

Per altra banda, la portaveu de la formació alternativa creu que es torna a perdre una oportunitat per internalitzar un servei que, al seu parer, "seria fàcil" de gestionar.

 18:11 
Comença el debat dels punts sobre el contracte del servei públic d'estacionament lmitat i controlat de vehiles a la via pública sota control horari, i que suposaran, en definitiva, la conversió de la zona blava en una zona taronja - aparcament rotatori, però gratuït.

El regidor de Mobilitat, Rafael Güeto (PSC) explica que un cop resolt un conflicte contractual, la zona taronja començarà a funcionar el dia 1 de febrer. El sistema de control de la zona taronja es farà amb una aplicació mòbil, amb els mateixos horaris que la zona blava actual - des de l'inici de l'estat d'alarma, inactiva -; una aplicació que també controlarà les zones de càrrega i descàrrega i tenir molt més controlat diversos aspectes del trànsit de vehiles privats a la ciutat.
 

 18:07 
S'aproven deu bonificacions i exempcions de quotes, taxes i llicències seguint allò especificat en les ordenances fiscals.

En un dels casos l'alcaldessa Ana Maria Martínez (PSC) com a presidenta de la corporació, ha fet constar la seva abstenció.

 18:07 
S'aproven deu bonificacions i exempcions de quotes, taxes i llicències seguint allò especificat en les ordenances fiscals.

En un dels casos l'alcaldessa Ana Maria Martínez (PSC) com a presidenta de la corporació, ha fet constar la seva abstenció.

 17:53 
Rubí s'adherirà a l'Aliança Educació 360, tràmit que es va engegar ja fa mesos i que és una continuïtat de l'aposta de la ciutat de Rubí per promoure les oportunitats en l'educació, especialment l'educació no formal; com ha defensat el regidor d'Educació, Víctor García (PSC).

 17:48 
S'aprova per unanimitat el Reglament Orgànic del Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació Internacional per al Desenvolupament, que com explica Pau Navarro, regidor de Cooperació (ECP), ha rebut aportacions tant dels grups municipals com de les entitats de l'àmbit.

 17:45 
S'aprova a continuació la modificació de l'annex Pactes de la mesa sectorial de seguretat referits a l'acord de condicions comunes de l'Ajuntament de Rubí, un altre procés que ha suposat 4 anys de feina de "negociació complexa", tal com explica Moisés Rodríguez (PSC), i que afecta la policia local, permetent que puguin elaborar la seva feina en les millors condicions, i més tenint en compte el context actual.

 17:39 
S'aproven de les Bases generals dels processos selectius per a la provisió de places incloses en l'oferta pública d'ocupació extraordinària, que com ha destacat el regidor de Recursos Humans, Moisés Rodríguez (PSC), ha estat negociat amb els sindicats i permetrà posar les bases de la consolidació de la plantilla municipal després de molts anys de "dificultats i entrebancs".
 

 17:37 
S'aprova el nou contracte de transport col·lectiu urbà de viatgers, amb el compromís de continuar el debat sobre la gratuïtat i altres qüestions que han sorgit, en el marc de la Comissió d'Estudi.
 

 17:32 
Respon Rafael Güeto (PSC), que "pren nota" en la qüestió de l'impacte de gènere, i assegura que el debat sobre la gratuïtat s'ha de tenir, perquè els informes es poden interpretar de diverses maneres, tenint en compte els diversos escenaris que es poden donar en un període de deu anys, que és el temps del contracte.

Respecte a la cobertura del territori, Güeto diu que un 97% de la població de Rubí tindrà una parada de l'autobús a menys de 300 metres, i que precisament per arribar a aquells llocs que no s'arriba, s'estudiarà la proposta del bus a demanda.

 17:24 
Toni Garcia (Veïns per Rubí) comença la seva intervenció qüestionant la gestió del govern amb l'anterior contracte, ja que el ritme de renovació que es preveia no ha estat l'adequat, i destaca el fet que, com molts, fa anys que està caducat.

Pel que fa al nou contracte, tot i que VR reconeix les millores introduïdes i el fet que el servei està millor valorat, creu que és "poc ambiciós" pel que fa a la captació de nous usuaris: hi ha millora de freqüències, però no de rutes - per exemple a Can Barceló o a Ximelis - i de freqüències per algunes línies que tenen molt poc servei.

Com ja ha fet Betlem Cañizar (AUP), el portaveu de Veïns per Rubí recorda que el PSC va prometre en campanya electoral la gratuïtat de l'autobús, i defensa que les persones que disposin de recursos han de pagar, i permetre que les persones sense recursos tinguin les bonificacions corresponents, com ja existeixen ara.

 17:24 
Betlem Cañizar (AUP) valora positivament les millores que inclou aquest contracte, ja que promoure el transport públic és "un eix primordial per contribuir a una mobilitat sostenible".

Assenyala que en el contracte no apareix l'impacte diferencial de gènere, i demana informació sobre la possible gratuïtat del transport, ja que és una qüestó que queda molt ambigua i que en l'informe proporcionat pel mateix equip de govern, elaborat per una consultora externa, queda "desaconsellada" aquesta gratuïtat sinó s'acompanya d'altres mesures, com assegurar ingressos alternatius.

Finalment, l'AUP demana que es facin inspeccions periòdiques del contracte perquè no es puguin produir incompliments de contracte - com la construcció de les cotxeres que s'incloïa en l'anterior - perquè no es paguin imports molt alts i s'acabin produint incompliments.

 17:18 
Comença el debat del nou contracte del servei públic de transport col·lectiu urbà de viatgers de Rubí, que defensa el regidor de Mobilitat, Rafael Güeto (PSC); destacant-ne les millores. "Un dels contractes més importants de l'any".

En primer lloc, augmentarà la freqüència de busos a les diverses línies: el Pinar o del Rubi+D a Castellnou, que passen a 1 bus cada 20 minuts; la L4 i la L5, amb un bus cada 16 minuts, i la L6, amb la mateixa freqüència i més serveis el cap de setmana i el mes d'agost.

Hi haurà noves línies, una oficina d'informació ubicada a la rambleta de Joan Miró i i un augment de la flota de vehicles; i cada es renovaran cada 12 anys, arribant a ser tots híbrids. El nou contracte també incorporarà el servei del bus a demanda.

 17:11 
S'aprova el reglament del servei públic denominat Servei de Promoció i Gestió d'Habitatges amb l'abstenció d'ERC, Ciutadans i VR; i els vots a favor de l'equip de govern i l'AUP.

Amb les abstencions d'ERC i Veïns per Rubí; i els vots a favor de l'equip de govern, Ciutadns i l'AUP s'aprova una comptabilitat de segona activitat.

 17:11 
S'aproven les actes dels plens municipals del 26 de novembre i del 3 de desembre, i tres punts de dació de comptes: la modificació del pla estratègic de subvencions de l'Ajuntament, el Pla d'Acció de mesures correctores sobre l'informe de control intern i diversos decrets d'Alcaldia i resolucions de les regidories delegades durant el mes de novembre.

Només intervé Betlem Cañizar (AUP) per remarcar que, precisament, una de les mesures correctores proposades en el segon punt és la que va proposar el seu grup municipal, al ple del mes de novembre, perquè es millorés la transparència en les despeses derivades dels viatges institucionals.

 16:53 
Bona tarda. En uns minuts s'iniciarà el ple municipal corresponent al mes de desembre de l'any 2020, el darrer d'aquest any fortament marcat per la Covid-19.

Pel que fa a la part resolutiva, les dues qüestions més destacades que es debatran seran l'aprovació del nou contracte del servei de transport col·lectiu urbà i el de la nova zona d'aparament rotatori a la ciutat, que suposarà l'eliminació de la zona blava (de pagament).

Pel que fa a les mocions, ERC presenta un text per declarar persona non grata el Rei Felip VI a la ciutat de Rubí, i un altre per a la promoció del consum responsable i l'economia local; Ciutadans demanarà suport per a la creció d'un espai de co-working a Rubí i l'AUP, per a la creació d'una empresa pública de serveis municipals; a més del text que va retirar al ple passat per a la promoció d'envasos retornables al sector de la restauració de Rubí.

 

Participació