VÍDEO La manifestació del 8 de març reivindica els drets de les dones «a primera línia»

La marxa, marcada per la situació de pandèmia, ha aplegat més de 150 persones

Manifestació del 8 de març de 2021 a Rubí per la c1413
Manifestació del 8 de març de 2021 a Rubí per la c1413 | Marta Casas
08 de març del 2021
Actualitzat el 09 de març a les 19:42h

Més de 150 persones s'han manifestat aquest vespre pels carrers de Rubí, sota el lema Les feministes som i serem a primera línia, en una marxa reivindicativa dels drets de les dones. Dones de totes les edats s'han aplegat pels volts de les 19h a la plaça de l'estació, on s'ha llegit un manifest elaborat pels diversos col·lectius que formen part de la Xarxa Feminista de Rubí.

El text ha reivindicat el feminisme com un moviment que no només reclama la igualtat entre homes i dones sinó que es posiciona en diverses lluites: pel dret a un habitatge digne, pel tancament dels CIEs, per l'educació o la sanitat pública, l'autodeterminació dels pobles i la fi d'un sistema "capitalista, colonial i cisheteropatriarcal".

Alhora, han "assenyalat Rubí" i les polítiques públiques que "es fan per les dones però sense escoltar-les", amb una menció directa a l'alcaldessa, Ana María Martínez, a qui han retret que "no viurem dels teus llacets feministes durant les Diades". En aquest sentit, han criticat que la ciutat continua estant dissenyada amb múltiples vulnerabilitats per les dones i altres identitats no privilegiades, o que es contractin determinades empreses que no respecten la igualtat, entre d'altres.

La pandèmia de la Covid-19 també ha demostrat aquesta vulnerabilitat, amb un augment de casos de violència masclista - per exemple, pel confinament de les dones amb els seus agressors o l'increment de trucades al 016 - i la feminització dels treballs de cures, tant en l'àmbit formal com en l'informal, i molt sovint en situació precària. A més, han fet esment a la criminalització de les manifestacions del 8-M de 2020 per part de la dreta, atribuint-los el rebrot de casos de Covid-19 posteriors.

Finalment, i pel que fa a la ultradreta, han assegurat que l'entrada de Vox al Parlament és preocupant perquè és un partit "que representa la violència de gènere", amb molts exemples com l'intent de convertir el 8-M en el Dia de les Víctimes de la Covid-19 o el vídeo promocional que han preparat per enguany i que busca "confrontar les dones, i també les dones i els homes que compartim una causa", ja que criminalitzen el feminisme posant-lo al mateix nivell que el masclisme.