Aprovat el Pla d'Igualtat de gènere per a la ciutadania de Rubí

Tota l'oposició dona suport al document - ERC amb un "sí crític" - excepte l'AUP, que s'absté

Una pancarta del 8M penjada a l'Ajuntament de Rubí
Una pancarta del 8M penjada a l'Ajuntament de Rubí | Localpres
29 de març del 2021
Actualitzat a les 12:04h
El ple corresponent al mes de març va aprovar el II Pla d'Igualtat de gènere per a la ciutadania de Rubí, que va comptar amb el suport de tots els grups municipals excepte l'AUP, que es va abstenir. 

La regidora d'Igualtat, Yolanda Ferrer, va explicar el contingut d'un pla "esperat, participat, consensuat i que s'ha elaborat des de l'escolta" amb la col·laboració de tècnics municipals, entitats, partits polítics i persones a títol individual, i que ha tirat endavant malgrat les dificultats de la pandèmia. El document, però no és "rígid", sinó que és "flexible i obert" a propostes de debat i a un procés d'avaluació constant.

El pla inclou fins a 83 accions - gairebé la meitat, 41, s'han incorporat després del procés participatiu i un cop avalades pels serveis tècnics - i que es començaran a posar en marxa amb l'horitzó l'any 2024. Ferrer ha destacat que el pla permetrà "no treballar les polítiques de gènere d'una manera superficial".

El document s'estructura en sis eixos: el compromís amb la igualtat de gènere, les accions contra la violència masclista, l'àmbit dels drets i la qualitat de vida, la coeducació i la transmissió d'una cultura igualitària, la reformulació dels treballs i els temps i el reconeixement del lideratge i de la participació de les dones. 

Dins d'aquests eixos, entre moltes altres accions, es preveu la creació d'una Comissió d'Igualtat de l'Ajuntament perquè es treballi des de tots els serveis municipals, destinar recursos al Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i per atendre casos d'emergència, accions de prevenció i sensibilització més enllà del 25-N, incorporar un dispositiu de referència per a dones amb diversitat funcional, nouvingudes o víctimes de la mutilació genital; formació - tant a les escoles o la ciutadania en general - per transmetre la cultura de no supeditació a la cultura patriarcal i trencar amb els estereotips; la creació d'un Consell de Dones o la posada en marxa del Centre d'Empoderament Femení.

Finalment, Ferrer es va referir a algunes de les esmenes que han fet arribar els diversos grups municipals i altres col·lectius, com la incorporació d'accions en l'àmbit LGTBI, un procés que es preveu que es pugui fer al juny un cop es comptin amb els recursos externs que s'han sol·licitat a la Diputació de Barcelona i l'Observatori contra l'Homofòbia. Pel que fa al Pla Local d'Inclusió Social, també ha aclarit que es tindran en compte totes les accions possibles per tal que es puguin complementar.

Abstenció de l'AUP i "sí crític" d'ERC

La rèplica més completa a l'aprovació d'aquest Pla ha estat de l'AUP, que dies abans ja havia avançat els seus punts de desacord amb el document després d'haver fet arribar les seves propostes, fins a 32, per esmenar-lo. 

La portaveu de l'AUP, Betlem Cañizar, va repassar les mancances que té aquest Pla, segons el seu grup municipal, com per exemple indicadors que són "repetitius i només quantitatius", la falta de jerarquització i organització de les accions - que a més, són parcials i ni tan sols recullen tot el que s'està fent - i la manca de concreció en la participació ciutadana que es contempla.

Cañizar també ha assenyalat la manca d'accions en algunes de les àrees de més pes de l'Ajuntament, així com que no s'empra en cap moment la terminologia "feminista" per referir-se a les polítiques. En aquest sentit, Ferrer va explicar que no s'havia incorporat el terme perquè "no volem dir-los a les dones com s'han de definir", a petició d'algunes participants del procés.

En una intervenció més breu, Marta Esparza (ERC) va lamentar que "la cultura feminista està molt poc arrelada en aquesta ciutat", i també la manca de temps de què han disposat per elaborar el pla, tot i que també ha celebrat que fos un document "obert i realista", amb la qual cosa van emetre un "sí crític".