memòria històrica

L'Ajuntament de Rubí i l'Amical Mauthausen conviden a homenatjar les víctimes del nazisme aquest 5 de maig

La jornada, instaurada pel govern espanyol ara fa dos anys el dia 5 de maig, coincideix amb la data d'alliberament del camp de Mauthausen, el 1945

per RubiTV.cat, 4 de maig de 2021 a les 16:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El dimecres 5 de maig, es commemorarà el Dia d'homenatge als espanyols deportats i morts a Mauthausen i en altres camps i a totes les víctimes del nazisme d'Espanya.

La jornada, instaurada pel govern espanyol ara fa dos anys, coincideix amb la data d'alliberament del camp de Mauthausen, el 1945, i representa un reconeixement a totes aquelles persones que són part fonamental de la història democràtica pel seu sacrifici i la seva lluita.


L'entitat Amical Mauthausen ha fet una crida als municipis que formen part de la Xarxa Mai Més a sumar-se a aquest dia d'homenatge i fer una ofrena floral en algun espai emblemàtic o de memòria; en el cas de Rubí, l'Ajuntament convida a dipositar flors en alguna de les Stolpersteine que hi ha distribuïdes en recordatori als onze rubinencs deportats als camps de concentració nazis, fer una fotografia que documenti l'acció i a compartir-la a les xarxes socials amb les etiquetes #5MaigMaiMés i #5MayoNuncaMás.

"Creiem que val la pena que tots els rubinencs i rubinenques que ho desitgin puguin afegir-se a aquest senzill homenatge. Accions com aquestes són també un toc d'atenció sobre la necessitat de no oblidar els capítols més foscos de la nostra història per tal de no repetir-los", ha dit el regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro Cano.


Es calcula que prop de 10.000 espanyols i espanyoles van ser deportats a camps nazis i que molts milers van ser també víctimes del nazisme com a treballadors forçats o per altres circumstàncies. A Mauthausen, hi van estar internats prop de 7.500 espanyols, majoritàriament exiliats republicans que van abandonar el país a la fi de la Guerra Civil. Desproveïts de la seva nacionalitat per decisió del govern franquista, van patir innombrables atrocitats. 5.117 van morir a Mauthausen i altres camps de concentració.

Les onze Stolpersteine de Rubí son dedicades a Enric Aragonès Campderròs i Joaquim Aragonès Campd (c/ Narcís Menard, 15), Francesc Bartroli Creus (c/ Sant Jaume, 16), Gregorio Beltran Jardiel (c/Magallanes, 33), Joaquim Cardona Pareras (c/ Sant Miquel, 25), José López de Letona Angulo (c/Rafael de Casanovas, 12), Jesús Montroig Cuartero (c/ Pintor Murillo, 13), Antoni Òdena Òdena (c/Terrassa, 33), Antoni Pereña Salas (c/ Nou, 9 bis), Joaquim Rusiñol Folch (c/ Sant Pere, 5) i Andreu Vidal Almirall (c/ Sant Miquel, 13). 

 

Participació