L'última assemblea dels pensionistes de Rubí abans de l'estiu assenyala els abusos de les entitats bancàries

El Moviment per unes Pensions Dignes de Rubí s'acomiada fins al setembre, quan tornaran per continuar amb les seves reivindicacions

Foto de família dels moviments pensionista i per la sanitat pública de Rubí
Foto de família dels moviments pensionista i per la sanitat pública de Rubí | Marta Casas
22 de juny del 2021
El moviment pensionista de Rubí ha celebrat aquest dimarts la última assemblea del curs, que ha anat seguida d'una manifestació per protestar contra "els abusos de les entitats bancàries" pel que fa al cobrament de comissions i el "desistiment de servei i ajuda cap a les persones grans", que es veuen molt afectades per la bretxa digital.

Tot plegat, a més, se suma a un context de crisi que ha fet "augmentar l'exclusió i la pobresa social", mentre els cinc grans bancs han aconseguit grans beneficis - fins a 13.000 milions d'euros el 2019 - i grans quantitats en cobraments de comissions - 8.905 euros el 2020.

Les reclamacions del moviment són que el Ministeri d'Economia aprovi un compte bancari "especial pensionista" que no comporti el cobrament de cap comissió - que van dels 70 als 240 euros anuals, sigui quin sigui l'import de la pensió percebuda -; l'obligatorietat d'informar sobre com es poden estalviar les comissions, un informe sobre la quantia de les quotes en comissions cobrades a pensionistes, l'anul·lació del cobrament de dos euros per treure diners a la finestreta i l'exigència al Govern espanyol perquè compleixi el seu compromís de creació d'una gran banca pública.
 

Els pensionistes fan una aturada davant d'una entitat bancària de Rubí Foto: Marta Casas


Totes aquestes demandes s'han expressat en una carta que els representants del moviment pensionista de Rubí ha entregat a cadascuna de les oficines de les diverses entitats bancàries que hi ha al llarg de l'illa de vianants de Rubí.

Una d'aquestes, però, és una oficina de CaixaBank, que avui 22 de juny estarà tancada durant tot el dia per la vaga convocada pels treballadors en senyal de protesta pels 8.291 "acomiadaments forçosos" i el tancament de centenars d'oficines.

Els pensionistes de Rubí no han dubtat en expressar el seu suport a la "gent treballadora, molts amenaçats d'acomiadament arbitrari" - cosa que, a més, tindrà una repercussió negativa en l'atenció personalitzada als clients - i enfocar les seves crítiques cap a la "política de fets consumats que el seu Consell d'Administració imposa i el Banc d'Espanya en complicitat col·labora".
 

Un cartell anunciant la vaga dels treballadors de CaixaBank Foto: Marta Casas


Un cop acabada la manifestació, el Moviment per unes Pensions Dignes de Rubí ha fet una petita cloenda a la plaça del Doctor Pearson, que han aprofitat per acomiadar-se fins al setembre per tornar amb les piles "més carregades que mai" i continuar reivindicant els seus drets. En aquest sentit, un dels portaveus, Martín Pretel, ha recordat que el moviment dels pensionistes a l'Estat espanyol convocarà una gran manifestació a mitjans d'octubre a Madrid, i ha animat a tothom a assistir-hi.

De cara al setembre, quan reprendran les assemblees, esperen que se sumi més gent al moviment un cop les circumstàncies de la pandèmia siguin molt millors que ara.

Abans, però, el moviment participarà, juntament a Rubí per la Sanitat, en una concentració a Terrassa en defensa de la sanitat pública, el dia 30 de juny. L'1 de juliol també hi ha prevista una reunió amb l'alcaldessa de Rubí per abordar les qüestions que es plantejaven a la moció que reclamava l'extinció del contracte entre el CatSalut i MútuaTerrassa.