«Educar no és un negoci»: la reivindicació de les treballadores de les escoles Lluna i Sol Solet

Denuncien que l'Ajuntament no compleix les seves promeses de millora de les condicions laborals i salarials

Una escola bressol
Una escola bressol | Generalitat de Catalunya
Marta Casas
07 de juliol del 2021
Actualitzat a les 20:20h
Les treballadores de dues de les tres escoles bressol municpals de Rubí han decidit plantar-se davant la licitació del nou contracte de gestió servei, actualment externalitzat, "cansades de tantes promeses" de l'Ajuntament, tal com han expressat en un comunicat.

Segons denuncien en l'escrit, l'Ajuntament ignora les seves peticions des de fa anys, negant així "el dret a educar dignament" els nens i nenes a les seves escoles bressol. Els "obstacles" que es troben són "carències de personal, instal·lacions en males condicions, salaris precaris o oblit institucional", uns problemes que s'arrosseguen des de fa temps i que l'Ajuntament només respon amb "falses promeses".

A més, expliquen que en aquestes dues escoles bressol "se'ns exigeix més hores de dedicació amb un salari que és menys de la meitat del que es cobra a l'escola bressol municipal La Bruna", que és de gestió directa de l'Ajuntament.

El contracte de servei de les escoles bressol Lluna i Sol Solet - que es troba en licitació des del 4 de juny - no inclou, segons expliquen les treballadores, totes aquelles reclamacions que asseguren que l'Ajuntament els ha promès: una parella educativa per aula, que les educadores tinguin el mateix salari, una revisió salarial - els sous d'aquestes educadores fa 10 anys que està congelat - i, en definitiva, acabar amb la discriminació respecte a les treballadores de les escoles bressol que són de gestió directa municipal.

De fet la secció sindical de CCOO va presentar esmenes a la documentació de la licitació, però no han rebut cap resposta oficial per part de l'Ajuntament més enllà d'una trucada de la regidoria d'Educació per demanar si les educadores n'eren coneixedores.

La qüestió de la gestió de les escoles bressol municipals ha estat centre del debat en diverses ocasions; la darrera, al ple de juliol de 2020, quan es va aprovar la continuïtat del contracte de gestió de les escoles bressol La Lluna i Sol Solet, actualment en mans de Cavall de Cartró, una de les empreses de Clece.

En aquella sessió plenària, el regidor d'Educació, Víctor García, va explicar que s'havien reunit amb les treballadores per estudiar la millora de les seves condicions salarials i laborals, i que s'havia fet un encàrrec per estudiar la viabilitat de municipalitzar-les. "Per això encara no tenim a punt la licitació", va dir. L'estudi de municipalització de les escoles parteix d'una moció de Podem l'any 2017, i també d'una de l'AUP l'any 2016 que demanava fer aquests estudis de viabilitat per a tots els serveis abans d'externalitzar-los.

Les millores a les quals s'havia compromès l'Ajuntament, però, no s'han vist reflectides en el nou contracte de gestió al qual es poden presentar ofertes fins al 20 de juliol, al parer de les treballadores, que han convocat una acció de protesta el pròxim 15 de juliol, davant de l'Ajuntament.

Comunicat de les treballadores de les EBM Sol Solet i Lluna
Educar no és un negoci.

Educar no és només canviar bolquers.  

Educar no és deixar de costat a dos de les Escoles Bressol de Rubí. 

L’Ajuntament de Rubí ha decidit de manera unilateral, i fingint que escoltava les nostres  peticions durant anys, que no tenim dret a educar dignament als vostres fills i filles. 
Perquè educar només es pot fer de manera adequada en bones condicions. Condicions que  se’ns han negat per activa i per passiva durant anys.  

Ser educadora, directora, personal de neteja, d’administració o de cuina a Lluna o Sol Solet  equival a una carrera d’obstacles. 

Els obstacles són diversos: Carències de personal, unes instal·lacions en males condicions,  salaris precaris o oblit institucional són alguns dels que ens trobem any rere any. 

Un dels obstacles més importants són les falses promeses, ja que any rere any se’ns ha promès  una millora de les nostres condicions. La resposta sempre es la mateixa: L’any que ve. 

L’any que ve arribarà la parella educativa a l’aula. L’any que ve revisarem el vostre salari (que  porta més de deu anys congelat). L’any que ve equipararem salaris entre personal amb la  mateixa responsabilitat. L’any que ve, potser, podreu educar amb dignitat. 
Però la dignitat mai arriba. 

La falta de bones condicions fa que l’educació que reben les vostres filles i fills no sigui la  òptima. I no per falta d’interès per part nostra. 

Nosaltres, personal de neteja, repassem cada racó detalladament per a que els infants es  trobin l’aula en les millors condicions possibles quan arriben al matí. Nosaltres, directores,  treballem fora d’hores per gestionar la falta de personal a l’últim moment. Nosaltres, les  administratives treballem pel bon funcionament de l’escola en el seu dia a dia. Nosaltres, les  cuineres no només ens encarreguem d’escalfar el menjar, també ens impliquem en l’educació  dels infants a més de tota la feina invisible que tenim. Nosaltres, les educadores, ens hem de  dividir entre aules o trobar-nos al càrrec d’un grup sencer totes soles. 

L’Ajuntament ens exigeix més hores de dedicació amb un salari que és menys de la meitat que  el que es cobra a la Escola Bressol Municipal La Bruna. No és ni tan sols el mateix volum de  feina per la meitat del salari: més hores a la setmana i menys descans. Tot això, sota la  supervisió i vistiplau de l’Ajuntament. 

Nosaltres fem tots els esforços, a costa de la nostra salut física i mental. Mentrestant  l’Ajuntament promet per, acte seguit, incomplir aquestes promeses. Així en un cicle que  sembla no acabar mai. 

Estem cansades de tantes promeses. Estem cansades de tanta precarietat. Estem cansades de  no poder educar com ens agradaria perquè sí, aquesta professió té part de vocació, però no  podem viure només d’il·lusió i ganes. 

Per tot això l’equip de neteja, administració, cuina, direcció, suports, auxiliars i tutores de les  Escoles Bressol Municipal Lluna i Sol Solet convidem a les famílies a la mobilització convocada  el 15 de Juliol de 2021 a les 19h. enfront de l’Ajuntament de Rubí.

Aquesta mobilització és per la dignitat de totes nosaltres, però també pel futur de les vostres  filles i fills i pel futur de la infància a la ciutat de Rubí.