Rubí es dota d'una guia per fer front als maltractaments a les persones grans

Té l'objectiu de donar suport als professionals de la ciutat donant a conèixer aquesta violència i proporcionant criteris de prevenció, detecció i intervenció

Marta Casas
16 de juliol del 2021
Actualitzat a les 8:28h
Rubi ja disposa d'una guia local per fer front als maltractaments de les persones grans, una eina que s'ha editat en col·laboració amb la Diputació de Barcelona. Aquest document té l'objectiu de donar suport als professionals de la ciutat donant a conèixer aquesta violència i proporcionantcriteris de prevenció, detecció i intervenció.

La guia defineix set tipus de maltractament a aquest col·lectiu: físic, emocional, sexual, per negligència, per abandó o per privació de drets, i descriu els factors de risc i de protecció: per exemple, tenir una discapacitat o deteriorament cognitiu és un dels factors de risc i en canvi, la participació activa a la comunitat, el bon suport familiar o l'atenció domiciliària són factors de protecció.

Pel que fa als nivells de prevenció, aquest recurs situa l'educació en valors de respecte i dignitat sobre la vellesa, així com la sensibilització, en el primer nivell; en el segon nivell defineix accions per aturar o reduir les situacions de maltractament i, finalment, explica els recursos per tractar i rehabilitar persones que ja es troben en una situació de maltractament.

El document també assenyala els indicadors del maltractament, en fomenta l'abordatge multidisciplinari i inclou un recull de recursos jurídics i bibliogràfics.

Durant la presentació del document, que s'ha fet aquest dijous a la biblioteca municipal Mestre Martí Tauler, l'alcaldessa ha destacat que el consistori promou el bon tracte cap a la gent gran, tenint en compte les seves opinions, garantint que tinguin opcions d'oci i tenint cura dels seus cuidadors i cuidadores. Ha definit el maltractament a les persones grans com "una de les formes més cruels, perquè la víctima és especialment vulnerable", i s'ha mostrat convençuda que la guia "ens ajudarà a ser més eficaços i a millorar la coordinació" per fer front a qualsevol mena de maltractament.

Per la seva banda, Lluïsa Moret Sabidó, diputada i presidenta de l'àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona ha felicitat i agraït l'Ajuntament e Rubí aquesta aposta per "treballar des de la perspectiva de l'envelliment actiu" i la seva lluita contra "l'edatisme, la discriminació per causa de l'edat", una de les violències més ocultes.

Jordi Muñoz, jurista i president de l'Associació per a la Investigació del Maltractament a l'Ancià (EIMA), que ha acompanyat l'Ajuntament en el procés d'elaboració del document, ha tancat l'acte amb la conferència Maltractament a les persones grans: una realitat silenciada, on ha destacat la importància d'etiquetar la vellesa "amb conceptes positius" com a forma de facilitar que tothom pugui envellir sense ser maltractat.

Des de l'any 2020, la Diputació ha detectat 366 casos de maltractaments a persones grans a la demarcació, majoritàriament sobre dones que superen els 80 anys i tenen un deteriorament cognitiu.

La guia per fer front als maltractaments a les persones grans de Rubí

   Guia local per fer front als maltractaments a les persones grans by Naciodigital on Scribd