Rubí destinarà més de 600.000 euros a pagar el cost real del tractament de residus des del 2017

Una modificació pressupostària de més d'un milió d'euros permetrà ampliar les despeses de la campanya de Nadal, de l'emergència habitacional o el Servei d'Esports, entre d'altres

El cost del tractament dels residus generats a Rubí és més elevat del que es paga
El cost del tractament dels residus generats a Rubí és més elevat del que es paga | Marta Casas
31 d'octubre del 2023
El ple municipal de Rubí del mes d'octubre va aprovar una modificació pressupostària per alliberar 1.010.854,60€ que s'havien de destinar al servei de transport urbà col·lectiu però que no es podran gastar enguany ja que l'empresa concessionària, Avanza, no tindrà les nous busos híbrids abans d'acabar el 2023.

D'aquest més d'un milió d'euros, 625.854,60 es destinaran a pagar el deute que té l'Ajuntament des del 2017 pel servei de gestió de residus, una obligatorietat del Consistori perquè no s'ha pagat el cost real d'aquest servei per la quantitat de residus generada.

La portaveu de l'AUP, Marina Dolset, va destacar aquesta dada, ja que el seu grup és un dels que més ha insistit en que cal implementar sistemes que permetin millorar la recollida selectiva a Rubí i fer baixar aquest import. "Ens temem que això continuarà passant mentre el govern no faci una aposta política valenta", va dir Dolset. Marta Oliva, regidora d'Hisenda, va aclarir en la seva resposta que aquests diners permetran reduir el pressupost que ja estava contemplat per al 2024.

Xavier Corbera també va reconèixer, en aquest sentit, que "tenim un repte" i caldrà que "ens hi posem tots plegats" per evitar que aquest import continuï creixent any rere any.

El pagament d'aquests més de 600.000 euros arriba tot just després que el ple municipal hagi hagut d'aprovar una pujada de la taxa de residus en un 33%, per atendre l'obligatorietat de cobrir el cost real del servei de recollida de residus, i de l'aprovació d'una nova taxa comarcal, ja que serà el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Occidental qui prestarà el servei del tractament.


L'oposició qüestiona algunes partides de la modificació

Andrés Medrano, portaveu d'En Comú Podem, va anunciar que, tot i estar a favor de mobilitzar aquests diners, el seu grup municipal s'abstindria perquè algunes de les partides que s'incrementaran "no s'acaben d'explicar bé" o bé no són sobrevingudes, com ara la partida de 15.000 euros a Publicitat i propaganda per activitats de Nadal o la revista La Ciutat. "El Nadal no és una cosa inesperada, es produeix cada any; i la revista té una periodicitat que es decideix abans".

L'Alternativa també va qüestionar el destí d'algunes de les despeses, després de recordar algunes de les propostes que havia fet el seu grup en el ple anterior per destinar-hi el milió d'euros que s'alliberava, totes relacionades amb el foment de la mobilitat sostenible. "De les 25 partides que proposa el govern, no n'hi ha ni una que es dediqui a aquesta qüestió", ha lamentat Dolset, que també va remarcar que es destinin 60.000 euros a la campanya de Nadal, 15.000 per al manteniment dels OPIS o 130.000 euros per al Servei d'Esports, que l'AUP sospita que es destinaran al partit de Copa del Rei que disputarà la UE Rubí davant l'Athletic de Bilbao.

Una altra partida serà de 50.000 euros que aniran a parar a ajuts socials per atendre els reallotjaments d'urgència, i que és fruit de l'acord entre el PSC i ERC signat tot just un dia abans del ple.